Leveringsproblemen bij deuren zeesluis IJmuiden

zeesluis IJmuiden

De levering van de sluisdeuren voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden is vertraagd. De onderaannemer die de deuren in Zuid-Korea zou voltooien, heeft financiële problemen. Omdat de hoofdaannemer in dat land de assemblage heeft overgenomen, zou de vertraging bij de zeesluis, de grootste ter wereld, te overzien zijn.

Bouwconcerns BAM en VolkerWessels bevestigen dat de vertraging die wordt opgelopen, meevalt. De deuren – 72 meter lang en 11 meter breed – zullen in plaats van deze zomer nu in het najaar worden geplaatst. Volgens de bedrijven heeft de vertraging dan ook geen gevolgen voor de planning van het totale project, dat in volle gang is. De oplevering van de sluis staat nog altijd gepland voor eind 2019.

De werkzaamheden zijn nodig omdat de Noordersluis in 2029 het einde van de technische levensduur bereikt. Ook is de sluis te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. Een nieuwe, grote zeesluis laat toe dat ook grotere schepen bij laag water vlot en veilig door het Noordzeekanaal kunnen varen. De nieuwe sluis komt tussen de huidige sluizen in en wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

Bouw deuren in vergevorderd stadium

Het project heeft een aanneemsom van 500 miljoen euro. Eerder waren er ook al problemen met de betonnen deurkassen. Een woordvoerder van VolkerWessels laat in het FD weten dat de bouw van de deuren inmiddels in een vergevorderd stadium is. De elementen waaruit de deuren zijn opgebouwd, hoeven volgens hem alleen nog aan elkaar gelast te worden. Dit werk zal de Zuid-Koreaanse hoofdaannemer nu uitvoeren.

Bron: FD