Ikea stopt samenwerking met bezorger vanwege misstanden

Ikea

Ikea heeft de samenwerking met logistiek dienstverlener Alert Logistiek opgezegd. De Arbeidsinspectie stuitte op misstanden in de arbeidsomstandigheden bij deze bezorgpartner. Het woonwarenhuis trok daarop zijn conclusies, aldus het bedrijf. Alert laat echter weten dat het niet zou gaan om misstanden bij het bedrijf zelf, maar dat een subcontractor de fout in is gegaan.

Ikea zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van de bevindingen van de Arbeidsinspectie. Wat die bevindingen precies waren wordt niet vermeld, maar vermoedelijk werd een illegale werknemer aangetroffen. Ikea besloot daarop per direct de samenwerking met Alert Logistiek op te zeggen. ‘Iedere persoon die Ikea-producten vervoert, behoort goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden te hebben’, aldus het woonwarenhuis in een verklaring.

Bestellingen mogelijk later bezorgd

Ikea werkte in een aantal regio’s samen met Alert. Het bedrijf zegt in een memo aan het personeel te hopen dat klanten geen hinder zullen ondervinden van de breuk met de bezorger, maar sluit niet uit dat bestellingen van klanten op een later tijdstip bezorgd zullen worden. Daarover zullen klanten tijdig op de hoogte worden gesteld. Ook wordt aan een structurele oplossing gewerkt.

Fout bij subcontractor

De logistiek dienstverlener meldt in een schriftelijke verklaring op de website dat een subcontractor in de fout zou zijn gegaan. ‘Vorige week heeft de Arbeidsinspectie bij een controle van een van de subcontractors van Alert geconstateerd dat de betreffende subcontractor een persoon heeft ingezet die niet gerechtigd zou zijn om in Nederland te werken’, aldus de verklaring.

‘Alert begrijpt als geen ander dat het uitvoeren van logistieke werkzaamheden door personen die daartoe niet gerechtigd zijn, niet acceptabel is. Alert verplicht alle subcontractors dan ook zich aan die regelgeving te houden.’ Er zouden dagelijks controleurs op de weg zijn die daarop toezien. Toch is volgens het bedrijf niet te voorkomen dat er bij subcontractors een fout wordt gemaakt die niet door Alert wordt ontdekt.

Enorme schok

Wat er precies is voorgevallen, wordt nog onderzocht. ‘Als er bij de subcontractor daadwerkelijk een fout is gemaakt, betreuren wij dat uiteraard. Van misstanden bij Alert is echter geen sprake. Dat dit incident voor Ikea reden is geweest afscheid te nemen, is voor Alert, haar medewerkers en alle aan Alert verbonden subcontractors een enorme schok’, aldus de verklaring. Alert Logistiek verrichtte al 25 jaar vervoers- en montagediensten voor Ikea.