Ikea gaat winkels ook inzetten als distributiecentra

Ikea

Ikea is van plan zijn winkels voortaan ook in te zetten als distributiecentra voor e-commerce. Een oplossing die sneller, goedkoper én duurzamer is, meent het Zweedse woonwarenhuis. De komende tijd worden om die reden veel winkels verbouwd. De Ingka Group, die wereldwijd de meeste Ikea-vestigingen bezit, trekt voor de hele operatie zo’n 3 miljard euro uit.

Klanten die nu online bij Ikea bestellen, ontvangen hun pakket vanuit speciaal daarvoor ingerichte distributiecentra (dc’s). Operationeel directeur Tolga Öncü van de Ingka Group is van mening dat het geen heel grote denkstap vergt om van de huidige zelfbedieningsmagazijnen in de Ikea-winkels daadwerkelijk magazijnen te maken.

Zeker nu de consument sinds de coronapandemie veel meer online is gaan shoppen, is het woonwarenhuis over andere oplossingen gaan nadenken, meldde Öncü aan persbureau Reuters. ‘Waarom zouden we nieuwe dc’s bouwen voor online aankopen, als we ze ook vanuit Ikea-winkels kunnen verzenden?’

Automatisering magazijnsecties

Zo’n 30 tot 40 procent van alle 460 Ikea-vestigingen krijgt op termijn zo’n dubbele rol. De dc-functie gaat daarbij wel ten koste van de winkelruimte. In de meeste gevallen blijft het oppervlak van de betreffende vestigingen namelijk gelijk. Een flink deel van de miljardeninvestering is bedoeld voor automatisering van de magazijnsecties.

Rechtstreekse verzending vanuit de winkels heeft volgens Öncü verschillende voordelen. Een proef in een Ikea-vestiging in het Finse Kuopio wees uit dat de levertijden gehalveerd werden. Ook gingen de bezorgkosten met 40 procent omlaag. De kortere ritten naar de klanten zorgen er bovendien voor dat de CO2-uitstoot flink afnam.