Heineken sluit Limburgse Brand-brouwerij

Heineken

Heineken doekt begin 2024 de brouwerij in het Limburgse Wijlre op waar Brand-bier wordt geproduceerd. Het biermerk Brand blijft bestaan, maar Heineken verplaatst de productie van de grote volumes pils naar Den Bosch en Zoeterwoude. Dat heeft het moederbedrijf recent bekendgemaakt.

De aangekondigde maatregel is noodzakelijk om ook op termijn aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen, aldus het concern. Voor de 48 medewerkers van de Brand Brouwerij wordt binnen Heineken gekeken naar andere passende functies.

Als bijkomend argument om de productie te verplaatsen, voert de brouwer aan dat het in de huidige Brand-fabriek niet mogelijk is om op grote schaal CO2-neutraal te produceren. Op het huidige terrein in Wijlre zal een CO2-vrije microbrouwerij met een proeflokaal verrijzen voor het Limburgse speciaalbier. In die brouwerij is slechts plek voor vier van de huidige medewerkers.

Oudste bierbrouwerijen

Met deze stap hoopt Heineken in beide categorieën verder te kunnen groeien. Hoewel op het etiket het jaartal 1340 staat, zag de Brand Brouwerij volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur in 1871 het levenslicht. Maar daarmee hoort het wel tot de oudste bierbrouwerijen van het land. Eerder al maakte Heineken bekend de 153 jaar oude historische Schotse stadsbrouwerij Caledonian te sluiten.