Giny Boer van Distributiemanager Ikea tot C&A-CEO

Giny Boer

Giny Boer wordt de nieuwe topvrouw bij de Europese tak van C&A. De voormalig Distributiemanager van Ikea vervangt Edward Brenninkmeijer, lid van de eigenaarsfamilie van C&A. En het kledingconcern geeft meer meer vrouwen van buitenaf een positie in de top van het bedrijf. Het zou zo de weg willen vrijmaken voor een verandering van koers.

C&A, dat te boek staat als een conservatief bedrijf, gaat nu voortvarend te werk. De bedrijfsleiding komt in handen van iemand buiten de familie; een vrouw nog wel. Giny Boer kreeg het vertrouwen. Ze werkte hiervoor twintig jaar voor meubelgigant Ikea. Ze startte er in de winkel in Amsterdam, werkte zich op tot Distributiemanager West-Europa, en eindigde als General Manager Zuid- en Midden-Europa.

‘C&A helemaal vastgelopen’

Oud-collega Paul de Jong, nu CEO van Ikea Nederland, begrijpt de keuze van C&A voor Boer. ‘C&A zit in een veranderingsproces en er gaat nog veel meer veranderen. Dat moet ook wel, want het merk is helemaal vastgelopen. Om dat in goede banen te leiden moet je niet alleen via de harde lijn managen, maar moet je ook invoelend zijn. Giny heeft beide in huis’, meldt De Jong in het FD.

Behalve een nieuwe CEO krijgt C&A ook een nieuwe CFO, in de persoon van de Duitse Birgit Kretschmer. Zij is afkomstig van Adidas en vervangt Ralf Senden, die het bedrijf verlaat. Ook in de directie van de holding wordt voor het eerst een vrouw benoemd: voormalig Akzo-bestuurder Maëlys Castella. Eric Andrew Brenninkmeijer neemt het management van de Europese winkels over en blijft CEO van C&A Duitsland.

Coronacrisis

De drastische wijzigingen in de top van C&A zijn vermoedelijk niet los te zien van het uitbreken van de coronacrisis, waardoor het concern de omzet fors zag dalen. Daar waren niet alleen de verplichte winkelsluitingen debet aan; er werden ook grote orders afgezegd door toeleveranciers in Bangladesh. Daarnaast verkocht de keten ook zijn Mexicaanse afdeling aan branchegenoot Grupo Axo.

Bronnen: FD en De Tijd