Fashionbedrijf Stichd krijgt acht-laags planningssysteem

planningssysteem

Het planningsproces van fashionbedrijf Stichd is uiterst complex. Om grip te krijgen op de multi-dimensionale supply chain tuigde Involvation er een geavanceerd planningssysteem op bestaande uit maar liefst acht planningslagen. Het maakt Stichd veel flexibeler, bleek tijdens de S&OP Selection Day van Supply Chain Media.

Stichd is een ambitieus en snel groeiend fashionbedrijf dat een veelheid aan verkoopkanalen bedient en voortdurend nieuwe markten aanboort. Het dochterbedrijf van Puma ontwikkelt en produceert een diversiteit aan sportkleding, maar bijvoorbeeld ook fanware (Manchester City, Max Verstappen) en vrijetijdskleding voor bekende merken als Tommy Hilfiger en Levi’s.

‘Hun planningsproces is een uiterst complexe puzzel’, vertelt Hans van der Drift van consultancybureau Involvation. ‘Ze moeten soms al voor achttien maanden vooruit capaciteit bij hun toeleveranciers reserveren, terwijl ze op dat moment nog geen idee hebben hoe een nieuwe productlijn eruit gaat zien. Dit wordt pas gaandeweg het designproces duidelijk en pas dan kunnen ook alvast de benodigde materialen worden ingekocht. Is een nieuw item eenmaal in productie, dan komt daar nog de vraag bij hoe de voorraden aan regio’s en verkoopkanalen moeten worden toegewezen.’

Planningssysteem opgetuigd met acht planningslagen

Om grip te krijgen op deze multi-dimensionale supply chain heeft Involvation bij Stichd een geavanceerd planningssysteem opgetuigd dat uit maar liefst acht planningslagen bestaat. Het systeem is gebaseerd op de software van Logility. Op het hoogste abstractieniveau wordt voor tot twee jaar vooruit de capaciteit bij leveranciers gepland en op het laagste niveau worden de bestellingen van individuele items richting bijvoorbeeld winkels geplaatst.

Van der Drift: ‘De kracht van Logility is dat alle planningslagen voortdurend in sync zijn met elkaar en gebruik maken van dezelfde dataset. Dit zorgt ervoor dat Stichd veel flexibeler is dan voorheen, toen het nog met allerlei verouderde systemen en Excel werkte. Het bedrijf kan nu beter plannen, ook financieel, en sneller reageren op veranderingen omdat alles in één systeem zit. Stichd heeft hiermee het fundament gelegd waarmee het zijn groeiambities kan waarmaken.’

S&OP Selection Day 2022 gemist?

Lees hier alle verslagen over de S&OP Selection Day 2022. Liever deze sessie zelf zien? Bekijk dan hier de opname van de sessie. De slides van deze sessie zijn hieronder te downloaden.