Fairphone vergroot invloed op industrie

Fairphone

Fairphone, de Nederlandse producent van ethische smartphones, vergroot haar invloed op de elektronica-industrie. Het bedrijf realiseerde in 2020 een omzetstijging van 87 procent en werd daarmee voor het eerst winstgevend. Dat blijkt uit Fairphone’s Impactrapport 2020. Met het bereiken van deze mijlpaal daagt de producent andere spelers in de industrie uit de lat hoger te leggen op het gebied van duurzaamheid en eerlijke productie.

Het Impactrapport wordt jaarlijks gepubliceerd om de voortgang van het bedrijf in kaart te brengen met betrekking tot de productie van de meest eerlijke en milieuvriendelijke telefoons én om de industrie te motiveren verantwoordelijker te handelen. Volgens het rapport steeg het aantal verkochte telefoons vorig jaar met 76 procent. Fairphone bracht in 2020 bijna 95.000 telefoons aan de man, naast accessoires, modules en reserveonderdelen; in 2019 waren dat er nog 53.000.

Doel was ook in 2020 ten minste 14 procent van de verkochte Fairphones te compenseren door oude apparaten in te zamelen via het terugnameprogramma. Dat doel werd overtroffen: het bedrijf slaagde erin 18 procent van alle verkochte Fairphones te compenseren. Voor 2021 is het streven om 45 procent terug te nemen, e-waste buiten de EU meegerekend.

Eerlijke inkoop van focusmaterialen

Het bedrijf wist daarnaast ook circa 56 procent van de acht ‘focusmaterialen’ van Fairphone eerlijk in te kopen. In 2018 bedroeg dat percentage nog 25 procent en in 2019 32 procent. De focus ligt op deze materialen omdat ze de elektronica-industrie het grootste potentieel bieden om een positieve impact te creëren. Vanaf dit jaar verhoogt Fairphone haar ambitie: 70 procent van veertien eerlijke materialen integreren in 2023.

Verder blijkt uit het Impactrapport dat steeds meer personen profiteren van sociale, ecologische en/of economische interventies van Fairphone in mijnen en fabrieken. In 2018 ging het om 5296 mensen, in 2019 om 7839 en in 2020 steeg dit aantal naar 10.717 mensen die baat hebben bij de sociale interventies van de Nederlandse smartphone-producent.

Fairphone blijft ook zorgen voor een grotere impact binnen de elektronica-industrie, aangezien haar invloed elk jaar groter wordt. Hoewel invloed moeilijk te kwantificeren is, meet Fairphone de impact op de sector op basis van een systeem dat punten toekent aan bedrijven die Fairphone’s initiatieven volgen gebaseerd op grootte, invloed en marktwaarde. In 2020 behaalde Fairphone zo 31 invloedpunten door haar samenwerkingen met bedrijven als Glencore, Tesla en /e/OS. Een aanzienlijke stijging in vergelijking met de tien behaalde punten in 2018 en de dertien punten in 2019.

Winst voor Fairphone

‘Elk jaar stijgen onze verkoopcijfers gestaag en in 2020 hebben we voor het eerst sinds 2014 winst gemaakt’, zegt Eva Gouwens, CEO van Fairphone. ‘Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons en we willen doorgaan met deze opwaartse financiële trend. Door een levensvatbare markt voor ethische consumentenelektronica te bouwen, willen we de hele industrie inspireren verantwoordelijker te handelen’, stelt Gouwens.

Volgens Gouwens was 2020 ook het jaar waarin Fairphone de schaalbaarheid van haar impact liet zien en haar invloed op de sector aanzienlijk groeide. Onder meer met de lancering van de Fair Cobalt Alliance. ‘Stel je voor dat de grootste bedrijven in de technologiesector hun keten ook maar een fractie zouden verschuiven naar eerlijke materialen, of zelfs een fractie van onze impactprogramma’s zouden opschalen, wat voor een verschil we dan zouden maken in de wereld. Dat is waarom we de industrie uitnodigen ons voorbeeld te volgen om ethisch in te kopen en deel te nemen aan onze impactprogramma’s om zo te helpen bij het opschalen van de ethische keten.’