BlackBerry: fabrikanten werken veelal met verouderde of niet beveiligde IT-systemen

BlackBerry

Verouderde en niet-ondersteunde operationele technologieën maken fabrikanten kwetsbaar voor landelijke cyberaanvallen. 86 procent erkent dat essentiële tools draaien op dergelijke besturingssystemen, blijkt uit de nieuwe BlackBerry Manufacturing Cybersecurity Study.

Het BlackBerry-onderzoek werd in maart 2023 uitgevoerd door Coleman Parkes onder 1500 IT-beslissers en cybersecurity professionals in Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan en Australië. Het toont aan dat IT-besluitvormers in de productiesector vooral bezorgd zijn over kwaadaardige malware-aanvallen (56%), gevolgd door phishing-aanvallen (49%) en ongeautoriseerde toegang van – zich van geen kwaad bewuste – medewerkers (45%). Het lijkt er volgens de leverancier van intelligente beveiligingssoftware en -diensten dan ook op dat fabrikanten zich meer zorgen maken over landelijke bedreigingen gericht op verstoring en ongeplande downtime dan over een eventuele betaling van losgeld.

Financiële gevolgen

De beveiligingsrisico’s hebben ook financiële gevolgen. Zo denkt 65 procent van de IT-besluitvormers in de productiesector dat de kosten van een cyberinbreuk 250.000 dollar of minder bedragen. Bijna de helft (47%) van de respondenten schat dat bedrijfsuitval slechts een tiende van die kosten vertegenwoordigt, terwijl 63 procent wijst op cyberincidenten die leiden tot klantverlies of die invloed hebben op de relaties met leveranciers (59%). Opmerkelijk is dat 68 procent van de ondervraagden aangeeft dat de infrastructuur van de operationele technologieën (OT) moeilijk te beveiligen is; 86 procent geeft ook toe dat essentiële tools draaien op verouderde en niet-ondersteunde besturingssystemen.

Belemmering voor vooruitgang

‘Het afgelopen jaar hebben drie cyberbeveiligingstrends de OT- en Internet of Things-infrastructuur aanzienlijk beïnvloed: ransomware-aanvallen, phishing-aanvallen en kwetsbaarheden in software van derden’, meldt Shishir Singh, Chief Technology Officer Cybersecurity bij BlackBerry. ‘Cybersecurity is een belangrijke belemmering voor vooruitgang geworden. Managers die blijven werken met verouderde hardware en besturingssystemen staan voor de uitdaging om beveiliging voor zowel oude als nieuwe systemen gelijk te trekken om de cyberveiligheid op orde te krijgen. Met verouderde en losstaande apparatuur is het moeilijk – maar niet onmogelijk – deze omgevingen te beschermen’, aldus Singh.