ASML: vertragingen door opstartproblemen in nieuw logistiek centrum

levertijden

ASML, fabrikant van chipmachines, betrok vorige maand in Veldhoven haar gloednieuwe logistiek centrum. De ingebruikname van de hypermoderne nieuwbouw kende echter de nodige opstartproblemen. Zo kwamen trucks van leveranciers voor een dichte deur te staan, met vertragingen in het productieproces tot gevolg.

ASML trok 1 miljard euro uit voor de realisatie van een logistiek centrum, een kantoor en een fabriek in Veldhoven. Tot voor kort was de logistiek van het bedrijf verspreid over gebouwen in Acht, Eersel en Eindhoven, nu is die gecentraliseerd in Veldhoven langs de A67. Na een bouwperiode van twee jaar nam het hightechbedrijf in juli het logistiek centrum in gebruik.

Leveringen ASML ‘on hold’

Naar nu duidelijk is geworden, ging dat niet zonder problemen. Zo konden volgens het Eindhovens Dagblad leveranciers regelmatig hun spullen niet afleveren, omdat er te veel vrachtwagens tegelijk aankwamen. Bovendien was er een probleem met het afstemmen van de automatiseringssystemen. Voor ASML reden de leveringen ‘on hold’ te zetten. Gevolg was wel dat hierdoor de zogeheten ‘cleanrooms’, waar de chipmachines in elkaar worden gezet, onvoldoende bevoorraad werden.

Knelpunten opgelost

De problemen zorgden zo voor vertragingen in het productieproces. Volgens ASML zijn de knelpunten inmiddels echter opgelost. Eind deze maand hoopt het bedrijf dan ook weer stabiel operationeel te zijn. Tot die tijd wordt er gewerkt met tijdsloten voor leveranciers. Zo kunnen zij hun goederen meer verspreid over de dag leveren en kan ASML achterstanden wegwerken. De vertragingen worden naar verwachting nog dit jaar weer goedgemaakt heeft het bedrijf laten weten.