Aanstaand tekort aan vleesvervangers

vleesvervangers

Door de wereldwijd toenemende populariteit van vleesvervangers dreigt een tekort aan plantaardige grondstoffen. Dit leidt tot een snel stijgende prijs en een gebrek aan capaciteit, zo meldt het FD.

De markt voor namaakburgers en ander vegetarisch voedsel groeit enorm. In Nederland eet al 50 procent van de mensen meerdere keren per week vegetarisch. Ook fastfoodketens als McDonald’s en Burger King komen met plantaardige varianten op hun hamburgers. In Nederland verwacht ABN-Amro komend jaar een verdere groei van 10 procent van het aantal vleesvervangers. Volgens zakenbank Barclays zou het wereldwijd om een miljardenomzet gaan.

Maximale capaciteit

Als gevolg passen bedrijven zich aan. Zo legt Vivera uit Holten, voorheen vleesproducent, zich nu volledig toe op de vegamarkt. Chemiebedrijven en eiwitproducenten bereiken op het moment zelfs al hun maximale capaciteit. De hoeveelheid bedrijven die de juiste eiwitten kunnen halen uit met name erwten is zeer beperkt. Verdere uitbreiding is dus nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, maar dat vraagt om grote investeringen. Ook wenden bedrijven zich tot onderzoek om nieuwe mogelijkheden te vinden om ‘nepvlees’ te produceren.

Schaarste aan grondstoffen

Het dreigende tekort zorgt voor angst onder de fabrikanten van vleesvervangers. Die leggen leveringen van grondstoffen steeds verder van tevoren vast. Voor sommige ingrediënten is dat momenteel al een jaar. Dat maakt het lastig voor bedrijven. De vraag over een jaar is moeilijk te voorspellen, maar een te lage inschatting maken kan op termijn desastreuze gevolgen hebben. Ook betekent dit dat het voor nieuwe bedrijven moeilijk instappen is in deze groeiende markt.

Stijgende prijzen

De schaarste en krapte op de markt leiden tot prijsstijgingen. CEO Willem van Weede van Vivera vertelt in het FD dat dit niet alleen geldt voor specifiek benodigde eiwitten, maar dat ook de prijs van bijvoorbeeld duurzame soja toeneemt. De verschillende uitbreidingen en investeringen die grote chemiebedrijven zoals ADM en Roquette op de planning hebben staan, moeten ervoor zorgen dat de prijzen op termijn weer gaan dalen.

Bron: FD