Vinturas verstrekt end-to-end inzicht in automotive supply chain

Vinturas

Vinturas, een Europees consortium van logistiek dienstverleners in de automotive, lanceert een nieuw, digitaal platform gebaseerd op blockchain-technologie. Het platform moet alle stappen van de logistieke keten voor nieuwe en gebruikte voertuigen inzichtelijk maken.

De logistieke infrastructuur in de automotive is momenteel gebaseerd op diverse applicaties en verschillende, gescheiden informatiestromen. Dit maakt het haast onmogelijk voertuigen te volgen tijdens hun reis naar het autobedrijf. Gevolg: een verhoogd risico op bijvoorbeeld (kilometerteller)-fraude tijdens grensoverschrijdende processen binnen Europa. Voor Vinturas reden alle aspecten van de logistieke keten binnen Europa te digitaliseren, van fabrikant tot dealer, en voor nieuwe en gebruikte voertuigen. Transparantie en efficiency worden zo vergroot en de kosten verlaagd.

Het creëren van zichtbaarheid in de supply chain helpt dealerbedrijven ook om hun klanten eerder te informeren over de verwachte aankomsttijd van hun nieuwe voertuig; een aanzienlijke verbetering van de customer journey van de klant. Ook stelt het platform fabrikanten en fleetowners in staat om Europese logistieke stromen bijna real-time te beheren. Het resultaat is een verbeterde planning, optimalisatie van voorraden en netwerken én kostenbesparing. Gevolg: een meer efficiënte en duurzame logistieke infrastructuur binnen Europa.

Initiatiefnemers Venturas

Het platform is een initiatief van Autolink Group, Axess Logistics, Koopman Logistics Group en NVD. Samen zorgen zij ervoor dat Vinturas vanaf de lancering in september 2019 in een groot aantal Europese landen beschikbaar is. Ook shortsea-rederij EML levert een bijdrage aan het platform door het zeetransport binnen de logistieke keten inzichtelijk te maken. Het Vinturas-platform wordt gebouwd met behulp van technologiepartner IBM. Ook Grant Thornton, expert op het gebied van auditing, legal en blockchain, heeft zich als partner aan Vinturas verbonden.

CEO van Vinturas is Jon Kuiper (foto). De voormalig CEO van Koopman Logistics Group werkte voor verschillende internationale ondernemingen en heeft jarenlange ervaring met senior supply chain management. Kuiper: ‘Vinturas wil uitgroeien tot het toonaangevende platform voor Finished Vehicle Logistics. Wij geloven sterk in de kracht van samenwerking. De lancering van Vinturas door vier gerenommeerde logistiek dienstverleners, en onze keuze voor IBM als technologiepartner, benadrukt dat wij op de lange termijn toegevoegde waarde willen bieden aan alle betrokken partijen.’

Open ecosysteem

Vinturas is een open ecosysteem. Het platform is toegankelijk voor alle partijen die actief zijn met Finished Vehicle Logistics. Softwarebedrijven, logistiek dienstverleners en andere providers zijn welkom om zich aan te sluiten. Een brede samenwerking biedt alle betrokken partijen voordelen, zoals de mogelijkheid van data-sharing binnen een veilige distributed blockchain-infrastructuur. Kuiper: ‘De toekomst van onze sector ligt in samenwerking en democratisch delen van data. Door samen te werken, profiteert iedereen in onze sector van meer toegevoegde waarde.’

De lancering van het Vinturas-platform staat gepland in september 2019. De eerste productdemonstraties zullen vanaf juli plaatsvinden.