Venijnige denkfouten in ‘Management mindfucks’

Management mindfucks

Dat consultants een vermakelijk en praktisch bruikbaar boek kunnen schrijven, bewijst ‘Management mindfucks’ van Jacques Adriaansen en Hans Veltman, die jarenlang bij Magnus Management Consultants en softwareleverancier Every Angle hebben gewerkt.

Aan de hand van smakelijke anekdotes uit de eigen praktijk prikken ze zeven hardnekkige denkfouten van managers door. Daarnaast illustreren ze de zeven denkfouten aan de hand van zeer herkenbare huis-tuin-en-keukenvoorbeelden, zoals het hilarische kerstdiner bij oma waarbij de schijnbaar heldere taakverdeling gigantisch in de soep loopt.

Het bekende credo ‘vertrouwen is goed, maar controle is beter’ is wellicht de meest hardnekkige en controversiële managementvuistregel die als mindfuck is bestempeld door Adriaansen en Veltman, in een tijdperk van toenemende meet- en regeldruk.

Een andere belangrijke misvatting is volgens hen dat winst belangrijker is dan de geldstroom. Voor supply chain-directeuren moet dit gesneden koek zijn, maar helpt deze informatie wellicht in de gesprekken binnen de directie. Met de laatste mindfuck ‘voorraad is verspilling’ ageren de auteurs tegen de vaak foutief doorgevoerde concepten van Lean, Just-in-Time en Six Sigma.

Dit vermakelijke en toegankelijke boek vormt een goede inleiding tot het vorig jaar verschenen boekwerk De AlignmentPuzzel’, dat beide auteurs samen met Peter Morren en Rob Kwikkers schreven over de veel voorkomende eilandjesorganisatie.

Management mindfucks 

‘Management mindfucks – De zeven venijnigste denkfouten van managers’ (2023), Jacques Adriaansen en Hans Veltman, uitgeverij Haystack, 175 blz., €17,95