Thuiswerken is er vaak niet meer bij

thuiswerken

Voor ruim één op de drie werkende Nederlanders (35%) is thuiswerken na de coronapandemie er niet meer bij. Bijna de helft (46%) geeft aan dat de werkgever niet of nauwelijks flexibiliteit biedt over de plaats waar het werk moet worden gedaan. Dat blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: A global workforce view van HR- en salarisdienstverlener ADP. 

Eind september werd de wet ‘Werken waar je wilt’ als wetsvoorstel door de Eerste Kamer verworpen. Voor werkzoekenden blijkt de mogelijkheid om thuis te kunnen werken – na het salaris – echter het belangrijkste criterium bij het kiezen voor een nieuwe werkgever. Voor het onderzoek werden meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema’s die op de werkvloer spelen.

Behoefte aan vrijheid en flexibiliteit

De werkende Nederlander blijkt behoefte aan vrijheid en flexibiliteit te hebben. Als een structurele salarisverhoging of een éénmalige bonus niet mogelijk is, maak je hen het meest blij met extra vrije dagen. Het zelf kunnen indelen van de werktijden wordt tegenwoordig belangrijker gevonden dan training, opleiding en loopbaanperspectief.

Toch is zo’n 40 procent van de werknemers nog ontevreden over de mogelijkheden die de werkgever daartoe biedt. En als er dan al flexibele werkregelingen binnen een bedrijf zijn, dan voelt het voor 39 procent alsof het veroordeeld wordt wanneer daar gebruik van wordt gemaakt.

Voor supply chain planners en directeuren/managers geldt bijvoorbeeld ook dat zij in theorie best thuis zouden kunnen werken, maar zij moeten meer en meer contact onderhouden met andere afdelingen (marketing, sales, finance en IT) om betere forecasts en planningen te maken. Ook voor hen geldt daarom meestal dat aanwezigheid op de werkvloer gewenst is.

Hybride werken

Volgens ADP verwachten werknemers in de komende vijf jaar dan ook geen volledige flexibiliteit van de werkgever om de eigen uren in te delen. Slechts 17 procent denkt dat dit wel gaat gebeuren in dit tijdsbestek. Veel meer vrijheid in wáár het werk gedaan wordt, ligt ook niet in de lijn der verwachting van werknemers.

De realiteit van vandaag is dat het grootste deel hybride werkt, schetst de HR- en salarisdienstverlener. Van 35 procent van de werknemers wordt gewoon verwacht dat ze iedere dag op kantoor zijn. Slechts 21 procent van de ondervraagden heeft volledige vrijheid over waar ze werken.