Retail zet zich schrap voor leveringsproblemen door coronavirus

crisistijd

Het oprukkende coronavirus leidt ertoe dat retailers zich steeds meer zorgen gaan maken over hun bevoorrading. Lege schappen zijn er nog niet, maar dat consumenten op termijn gaan misgrijpen, wordt wel verwacht. Zo denkt EDC Retail al in april met een tekort aan seksspeeltjes te kampen. Blokker verwacht vlak voor de zomer problemen met de beschikbaarheid van bepaalde producten.

Bij winkelketen Blokker kan levering van een klein deel van het assortiment als gevolg van de uitbraak van het coronavirus wel eens problematisch worden, meldt Director Supply Chain Hans Danhof in De Telegraaf. Hij doet geen uitspraak over om welke producten het precies gaat. ‘Dat kan juist de leegloop van die producten versnellen’, aldus Danhof.

Hij benadrukt dat er vaak wel vervanging van een artikel mogelijk is binnen het bestaande aanbod van producten. ‘Wij hebben vaak niet één airfryer, maar meerdere van A- en B-merken’, aldus Danhof. Daarnaast legt Blokker inmiddels met het oog op het mogelijke wegvallen van productielijnen tijdelijk voor al zijn producten extra voorraden aan.

Coolblue past prijzen aan

Coolblue merkt inmiddels ook dat de productie in China op een heel laag pitje staat. De komende weken en maanden worden dan ook beschikbaarheidsproblemen verwacht bij de leveranciers. De webwinkel anticipeert daarop door de prijzen aan te passen en marketingactiviteiten achterwege te laten.

Winkelketen Action meldt voorlopig nog genoeg producten op voorraad te hebben. De retailer, die veel artikelen van Chinese herkomst verkoopt, neemt echter wel het zekere voor het onzekere en bekijkt ook de inkoop van spullen in alternatieve landen. Ook houdt Action voortdurend nauw contact met zijn leveranciers.

Bij Hema zijn er momenteel nog geen problemen met de levering van producten, meldt een woordvoerster van het bedrijf. Wel laat de winkelketen weten zich zorgen te maken over de gezondheid van zijn personeel in China. Hema heeft in het land in totaal zo’n zestig man personeel aan het werk.

Tekort aan seksspeeltjes

Ook EDC Retail, actief in de branche voor erotisch speelgoed, waarschuwt voor een tekort aan producten door het coronavirus. China is volgens EDC ’s werelds grootste producent van seksspeeltjes. ‘Zowel de productie van artikelen als vibrators, buttplugs en erotische spellen, alsook die van de verpakkingen stagneert’, meldt het bedrijf achter onder meer de webshop EasyToys.nl.

Volgens het AD draait de Chinese fabriek die voor EDC produceert momenteel op circa een derde van de normale capaciteit. Ook toeleveranciers komen in de problemen, bijvoorbeeld doordat de productie van siliconen lager ligt. Het transport ligt grotendeels plat. Het bedrijf heeft inmiddels wel extra voorraden ingekocht in Europa en de Verenigde Staten.

Bronnen: AD/De Telegraaf