‘Open hiring’ moet logistiek dienstverlener aan personeel helpen

open hiring

Chain Logistics gaat voor zijn vestiging in Uden nieuw personeel aannemen via ‘open hiring’. Kandidaten hoeven niet te solliciteren om in aanmerking te komen voor een baan, en naar hun cv en arbeidsverleden wordt ook niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn. Belangstellenden voor het productiewerk worden op een wachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag.

Het concept van open hiring is vrij nieuw in Nederland en helpt mensen die anders nauwelijks aan een baan kunnen komen de arbeidsmarkt op. Chain Logistics is de eerste logistiek dienstverlener in Nederland die ervoor kiest op deze manier personeel te werven. Het Udense familiebedrijf houdt zich bezig met assemblagewerk en logistieke activiteiten, zoals pakketdiensten, opslag en transport. Er werken momenteel 75 mensen, verdeeld over vestigingen in Nijmegen en Uden. De nieuwe medewerkers moeten productiewerk gaan doen.

Sociale innovatie

‘Wij nemen vaker medewerkers aan die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Open hiring is een sociale innovatie waar we meer dan open voor staan. Het mooie van de aanpak is dat je mensen binnenhaalt die supergemotiveerd zijn om aan het werk te gaan’, zegt Rob Jansen (foto), directeur van Chain Logistics. De Nederlandse primeur van open hiring was overigens enkele maanden terug voor MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt en 130 werknemers telt. De respons was groot: in twee weken tijd stonden er honderd mensen voor de deur.

Het concept van open hiring is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het dateert uit 1982, toen bakkerij Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen die het niet lukte om aan het werk te komen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston het concept ook in Nederland te introduceren. Via open hiring kan iedereen die wil werken, zonder drempels of voorwaarden een baan krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Start Foundation wil in een tijdsbestek van twee jaar meerdere pilots bij bedrijven opzetten.

Risico werkgever

Volgens Ingeborg Zwolsman, programmamanager Open Hiring bij Start Foundation, wijzen jarenlange ervaring in de Verenigde Staten en de vroege signalen van de eerste pilot uit dat het risico dat een werkgever loopt niet aantoonbaar groter is dan als er wél een selectie van kandidaten plaatsvindt. Rob Jansen: ‘Ik ben heel benieuwd hoe het zal lopen. Met wie ga je in zee? Dat blijft altijd spannend.’ Hij is in ieder geval enthousiast over het idee. ‘Die passie probeer ik over te brengen op de organisatie en op andere ondernemers. Als dat lukt, zullen meer bedrijven volgen, want overal in onze branche is een tekort aan personeel.’