Korte en krachtige waarschuwing voor maakindustrie

maakindustrie

De maatschappelijk druk op bedrijven neemt toe. De zorg voor milieu en leefomgeving wordt belangrijker dan aandeelhouderskapitalisme. Als ‘internationaal bedrijvenmonteur’ ziet Gerard Ekhart bij veel bedrijven het Kodak-syndroom: stevig vasthouden aan de status quo en blind voor wat nodig is. Om dat te doorbreken, heeft de maakindustrie een ander fundament nodig: het Vitality Wheel, een nieuw paradigma.

In dit beknopte boek wordt lezers vooral de noodzaak om te veranderen ingewreven. Als je niet nu het roer radicaal omgooit, dan is je bedrijf gedoemd te verdwijnen. Ekhart zet die boodschap overtuigend neer. Het boek ziet er sober uit – witte cover, nul kleurgebruik in het binnenwerk – wat de boodschap alleen maar krachtiger maakt.

‘Onze maakindustrie crasht’ leest vlot weg en zet je echt aan het denken, maar wie concrete oplossingen verwacht, komt er wat bekaaid vanaf. Het Vitality Wheel geeft weliswaar een kader, maar inspirerende voorbeelden van bedrijven die dit paradigma succesvol hebben doorlopen, ontbreken. Wellicht komen die in een volgend boek van deze interessante industry watcher.

Onze maakindustrie crasht – Revitaliseer je onderneming’ (2021), Gerard Ekhart, Mijnmanagementboek.nl, 154 blz., €14,95

maakindustrie