Ontslagen bij Ebusco door ‘logistieke tegenvallers’

Ebusco

Busfabrikant Ebusco schrapt tientallen banen bij zijn hoofdvestiging in het Brabantse Deurne. Het gaat hoofdzakelijk om uitzendkrachten en medewerkers met een tijdelijk contract. De personeelskrimp vloeit voort uit ‘logistieke tegenvallers’.

Het bedrijf duidt met de ‘logistieke tegenvallers’ op verstoringen van de mondiale logistieke stromen en capaciteitsproblemen in de magazijnen van Ebusco, die leidden tot langere transporttijden en vertragingen in de leveringen van onderdelen door assemblagepartners.

Soms ontbrak het de bussenbouwer ook aan onderdelen, waardoor bussen niet konden worden afgebouwd. Als gevolg daarvan moest Ebusco vorig jaar een groter deel van zijn productie uitbesteden aan partners in China en Portugal, die zelf de leveringen van onderdelen regelen.

Flexibele schil

Doordat de productie voor een groter deel over de grens geschiedt, kan het bedrijf snijden in ‘de flexibele schil’ in Deurne. Bij Ebusco werkten eind 2023 ruim 900 mensen, 300 meer dan eind 2022.

De Deurnese bussenbouwer regelde eind 2023 met een versnelde aandelenuitgifte een nieuwe financiering van 59,2 miljoen euro. Volgens ING een teken dat aandeelhouders en financiers het bedrijf willen blijven steunen en vertrouwen hebben dat Ebusco levensvatbaar wordt met een positieve kasstroom.