Busfabrikant Ebusco veert weer op na supply chain-problemen

Ebusco

Ebusco, een Brabantse fabrikant van elektrische bussen, lijkt zijn supply chain-problemen weer te boven. De verstoringen in de keten resulteerden vorig jaar in een verlies van 34,2 miljoen euro. Door een groot aantal nieuwe orders ziet het bedrijf de omzet nu weer stijgen naar ruim 37,1 miljoen euro; zeven keer zoveel als in de eerste helft van 2021. Toch lijdt het bedrijf onder de streep nog altijd verlies.

De fabrikant van e-bussen uit Deurne leed vorig jaar een verlies van 34,2 miljoen euro. Door het uitbreken van de coronacrisis liep het aantal orders sterk terug en kromp de omzet tot 24,3 miljoen euro, nog geen kwart van de omzet over 2020. Het eerste halfjaar van 2021 bedroeg de omzet slechts 5,2 miljoen euro. Volgens oprichter en CEO Peter Bijvelds werden omzet en winstgevendheid sterk beïnvloed door een vertraging in de aanbestedingsactiviteiten als gevolg van Covid-19.

De eveneens met de pandemie samenhangende verstoringen in de supply chain hadden volgens hem bovendien een sterke impact op de leveringen van bussen, die daardoor verschoven van 2021 naar 2022. ‘Naast de hogere kostenniveaus als gevolg van de groei van ons bedrijf, hadden hogere transportkosten en valutaschommelingen een negatief effect op onze winstgevendheid in 2021’, aldus Bijvelds.

Trend naar duurzaam openbaar vervoer

De trend naar duurzaam openbaar vervoer is volgens hem echter niet te stoppen. Het resulteerde voor Ebusco in verschillende nieuwe contracten, waaronder een belangrijke order van Berliner Verkehrsbetriebe. 2021 werd daardoor al afgesloten met orders voor 325 bussen, en ook voor 2022 is het aantal orders hoog, met onder meer een grote raamwerkovereenkomst met Deutsche Bahn. Het orderboek staat daardoor nu op een record van 1274 bussen.

Franse productiefaciliteit voor Ebusco

Om de groei te kunnen faciliteren, gaat Ebusco binnenkort ook in Frankrijk een productielocatie leasen, meldt Bijvelds. ‘Op basis van de sterke orderintake, de aanbestedingsactiviteiten en de verwachte leveringen verwachten we een forse omzetstijging in 2022 ten opzichte van 2021.’ Hij tekent daarbij wel aan dat ‘Ebusco niet immuun is voor de geopolitieke onzekerheid als gevolg van de invasie van Oekraïne en de aanhoudende druk op de wereldwijde supply chain’.