Kofferfabrikant Rimowa zegt alle dealercontracten in Europa op

Rimowa

De Duitse kofferfabrikant Rimowa heeft eenzijdig alle dealercontracten in Europa opgezegd. Het Franse moederbedrijf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) wil de Europese verkoop herstructureren, zo heeft het in luxeproducten handelende concern per brief aan zijn handelspartners laten weten.

Vanwege de voorgenomen herstructurering, besloot Rimowa alle dealercontracten tegelijkertijd stop te zetten. De specialist in reisbagage zal diverse dealers een nieuw contract aanbieden, maar dit zal niet voor iedereen gelden. De toekomstige partners zullen aan strengere eisen moeten voldoen. Vermoed wordt dat LVMH Rimowa zo een meer exclusief imago wil aanmeten.

Een woordvoerder van Rimowa heeft de opzegging bevestigd tegenover TextilWirtschaft. De Duitse brancheorganisatie BLE Handelsverband Lederwaren is van plan de beëindiging van de contracten wettelijk te toetsen, maar vermoed wordt dat het moeilijk zal zijn het besluit aan te vechten omdat alle partijen gelijk behandeld worden. Voor Rimowa is het dé manier om zelf de dealers te kiezen waarmee het verder wil.

Ook Nederlandse dealers de dupe

Ook Nederlandse dealers zijn de dupe van de maatregel van de kofferfabrikant. Maarten van Beek van Van Beek Lederwaren uit Zwolle is een van hen. ‘Dat viel best wel even rauw op ons dak’, aldus Van Beek, wiens bedrijf al ruim 45 jaar officieel dealer van het merk is. ‘We hopen dat we er uitkomen met Rimowa over een nieuw contract, maar dat is natuurlijk afwachten.’