Het optimisme van een transformatiestrateeg

transformatie

Internet en kunstmatige intelligentie drijven sinds hun introductie verandering en transformatie. Een metastorm, noemt auteur Jo Caudron het. Dit is niet alleen voelbaar voor bedrijven, maar ook de maatschappij als geheel heeft eraan moeten geloven – en transformeert momenteel nog steeds.

Caudron noemt zichzelf een transformatiestrateeg die over verschillende domeinen verbanden probeert te zien. Onderwerpen waar Caudron zijn persoonlijke visie op loslaat zijn wonen, werk, mobiliteit, armoede en economie. Zo kijkt hij bijvoorbeeld kritisch naar de auto. Die stond symbool voor vrijheid en ontwikkeling. Inmiddels staat de auto juist in een negatief daglicht. Hij wordt onveilig en milieuonvriendelijk gevonden. Als we ons willen verplaatsen, zijn er snellere, goedkopere of bewustere keuzes die we kunnen maken. Zo wint de elektrische auto terrein en zien we zelfs een ontwikkeling dat auto’s volledig geweerd worden in centra van grote steden. Caudron legt verder uit dat de toekomst van de auto niet volledig in handen ligt van de autoindustrie zelf. ‘Perfecte stormen’, zoals de auteur de ontwikkelingen in wonen en werken noemt, zullen volgens hem een grotere impact hebben dan de technische innovaties van de auto.

Op deze manier toont Caudron dat alle onderwerpen verbonden zijn en elkaar sterk beïnvloeden. Waar veel andere boeken toch de neiging hebben de toekomst door een negatieve bril te bekijken, slaagt Caudron erin om een positieve houding aan te nemen. Zijn optimistische blik, zo legt hij uit, is meer een persoonlijke opvatting dan dat deze gebaseerd is op wetenschappelijke feiten. Hij geeft de lezer daardoor wel het gevoel dat de toekomst absoluut de moeite waard is – een kwalificatie die ook geldt voor dit boek.

De wereld is rond’ (2019), Jo Caudron. Pelckmans Pro, 291 blz., €30,00

Oordeel: ****