Ferrero-fabriek stilgelegd na salmonellabesmetting

Ferrero

In de Europese Unie (Frankrijk, Ierland en België) en het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan honderd salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van onder andere Kinder Surprise en Schokobons van Ferrero. De besmette chocolade werd gefabriceerd in de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. De productie werd stilgelegd.

Volgens de gezondheidsautoriteiten is de eerste salmonellabesmetting op 7 januari gedetecteerd in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 17 februari werden in verschillende landen besmettingen vastgesteld. Uit onderzoek bleek volgens Ferrero dat het filter van twee grondstofreservoirs de oorzaak van de besmettingen was.

De voedselautoriteiten noemen de conclusie van Ferrero voorbarig en zeggen het onderzoek nog niet te hebben afgerond. Wel heeft de Belgische voedselwaakhond FAVV op 8 april de productie van Ferrero in de Aarlense fabriek stilgelegd.

Terugroepactie

Zowel in Nederland als in België worden alle Kinder-chocoladeproducten uit de Belgische fabriek van Ferrero uit de supermarkt gehaald. Ook in Australië worden de producten van de schappen gehaald. Ferrero stelt dat de terugroepactie ‘uit voorzorg’ is. Het gaat om partijen Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100 gram en Kinder Schokobons.