Fagron profiteert van tekorten aan geneesmiddelen

Fagron tekorten aan geneesmiddelen

Fagron, een Rotterdams bedrijf dat actief is in farmaceutische bereidingen en toeleverancier is aan apotheken, heeft flink profijt van de toegenomen tekorten aan geneesmiddelen in Nederland. Dit komt omdat het nu vaker zelf moeilijk leverbare medicijnen produceert.

Als gevolg van die ontwikkeling zag Fagron haar Europese omzet in het eerste kwartaal van 2023 met 7,2 procent stijgen tot 72,2 miljoen euro, meldt Het Financieele Dagblad. Topman Rafael Padilla bevestigde in april tijdens de presentatie van de cijfers dat het bedrijf ‘profijt heeft’ van de wereldwijde tekorten aan medicijnen, zeker in Europa. De Europese omzet van de zogeheten bereidingen – op maat gemaakte medicijnen voor apotheken – nam in het eerste kwartaal zelfs met 11 procent toe, aldus Padilla. Nederland is Fagro’s belangrijkste Europese markt voor bereidingen.

Tekorten aan geneesmiddelen

Nederland kampt in toenemende mate met tekorten aan geneesmiddelen. Volgens cijfers van de apothekersorganisatie KNMP waren in 2022 1514 geneesmiddelen gedurende twee weken of langer niet leverbaar, een toename van ruim 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. Fagron zag daarnaast ook haar omzet in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika groeien. De totale omzet van het bedrijf nam daardoor, mede door enkele overnames, toe tot 181,4 miljoen euro (+16 procent).