Eind aan daling spottarieven containervervoer

containervervoer

De spottarieven voor containervervoer zijn over het dieptepunt heen. De Drewry World Container Index staat in de allereerste notering voor 2023 eindelijk weer in de plus. De index sloot af op 2.135 dollar, een stijging van 0,7 procent. Al sinds februari 2022 werden alleen maar rode cijfers geschreven.

De index werd vooral beïnvloed door de tarieven voor containervervoer op de handelsroute China-Rotterdam. Die stegen met 10 procent, na eerst pre-pandemische niveaus te hebben bereikt. De prijzen voor het traject Shanghai-Genoa gingen met 2 procent omhoog. Waar de tariefswijzigingen op de andere handelsroutes gematigd waren, daalden die op de trans-Atlantische route Rotterdam-New York echter met 6 procent.

Hoewel de algemene marktverwachting is dat de tarieven voor containervervoer tot medio 2023 zullen dalen, en dan vooral rond Chinees Nieuwjaar op zondag 22 januari, zouden de inflatie in Europa en de hoge rentetarieven in de VS wel eens de belangrijkste factoren kunnen zijn die de handelsstromen gaan bepalen.

De Global Supply Chain Pressure Index (GSCPI) heeft zich aan het in september bereikte dieptepunt ontworsteld en noteerde een record van 1,20 voor november 2022. De versoepeling van de coronamaatregelen in China zou een stimulans kunnen zijn voor verschuivingen in de handel.

containervervoer

Ook SCFI doorbreekt dalende trend

Ook de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) heeft zijn daling – ingezet sinds het Chinees Nieuwjaar van 2022 – doorbroken tijdens de laatste notering voor 2022, terwijl de Freightos Global Index (FBX) in zijn laatste wekelijkse notering een stijging van meer dan 6 procent liet optekenen. Dat wijst erop dat er opeens sprake is geweest van enige demping van de neerwaartse trend.

containervervoer

Recordaantal geannuleerde afvaarten

Opvallend is ook dat het aantal geannuleerde afvaarten een recordhoogte van 17 procent bereikte, tegenover het gemiddelde van 12 à 13 procent in de afgelopen weken. Ook dit heeft misschien bijgedragen aan het opvangen van sommige neerwaartse bewegingen.

Bron: Container News