Dachser breidt emissievrije stadsbelevering uit

Dachser

Nog voor eind 2022 zal de Duitse logistiek dienstverlener Dachser de stadscentra van zeker elf Europese steden emissievrij beleveren. Op dit moment gebeurt dat al in Stuttgart, Freiburg en Oslo. Het bedrijf treft nu voorbereidingen voor Berlijn, München, Straatsburg, Parijs, Praag, Kopenhagen, Madrid en Porto.

Met Dachser Emission-Free Delivery zorgt het bedrijf voor een bezorging zonder uitstoot van luchtverontreinigende stoffen of broeikasgassen van alle zendingen in een afgebakend binnenstedelijk gebied, meestal het stadscentrum met voetgangerszones. Bovendien is er minder geluidsemissie. In december 2018 won het proefproject in Stuttgart al een prijs in een wedstrijd voor duurzame stadslogistiek, gehouden door het Duitse federale ministerie voor milieu.

Met het project heeft Dachser de logistieke processen voor groupage-leveringen in de binnensteden opnieuw gedefinieerd. Er wordt gebruikgemaakt van elektrische bestelwagens en vrachtwagens en van elektrisch ondersteunde vrachtfietsen, elk afgestemd op de lokale behoeften. De bakfietsen zijn speciaal ontworpen voor stuk- en palletgoederen tot 250 kilo en beginnen hun tocht bij lokale microhubs. Deze kleine overslagloodsen worden bevoorraad door e-trucks, die ook worden ingezet om goederen te leveren die door hun gewicht of afmetingen niet geschikt zijn voor de fiets.

Langetermijnstrategie Dachser voor klimaatbescherming

De stap om Dachser Emission-Free Delivery voor eind 2022 uit te breiden naar ten minste elf Europese steden, is de opmaat voor een hele reeks maatregelen, meldt Stefan Hohm, Chief Development Officer bij Dachser. Er wordt ingezet op efficiënte logistiek en technische innovaties en samengewerkt met klanten en partners. ‘We zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om op middellange en lange termijn de tweegradendoelstelling van het Akkoord van Parijs en de klimaatbeschermingsdoelstellingen van de Europese Unie en vele andere landen te bereiken’, aldus Hohm.

‘Actieve klimaatbescherming maakt deel uit van de inclusieve verantwoordelijkheid van Dachser. Tegelijkertijd voldoet onze inzet aan de verwachtingen van onze klanten en belanghebbenden, waardoor de duurzaamheid van de onderneming op de lange termijn wordt gewaarborgd’, voegt Dachser-CEO Burkhard Eling toe. Voor de klimaatbeschermingsstrategie definieerde de logistiek dienstverlener vier actiegebieden die aangepakt worden: procesefficiëntie, energie-efficiëntie, onderzoek en ontwikkeling, en maatschappelijk verantwoord ondernemen.