Coronacrisis maakt Besi-CEO nog niet nerveus

Besi

De coronacrisis maakt Richard Blickman, de langstzittende CEO van een beursgenoteerd bedrijf in Nederland, nog niet nerveus. Hij geeft inmiddels 25 jaar leiding aan Besi, een bedrijf dat machines maakt voor de chipindustrie. In al die jaren trotseerde hij meerdere crises – en ook deze periode denkt Blickman aan te kunnen. Onder meer door ervoor te zorgen dat er altijd twee leveranciers zijn waarop het bedrijf terug kan vallen.

Blickman (foto) heeft lessen getrokken uit eerdere crises, meldt hij in het FD. Besi, met een hoofdkantoor in Duiven, is dan ook op grote schokken voorbereid. Sowieso was Besi al in een vroeg stadium doordrongen van de ernst van de coronacrisis. Het Gelderse bedrijf heeft namelijk fabrieken in China, waar het virus het eerst de kop opstak – en Maleisië, evenals een vestiging in Singapore.

De fabriek in China staat weliswaar in een regio die het minst door het coronavirus getroffen werd, maar toch werd er snel overgegaan tot strenge maatregelen. Mede op last ook van de Chinese overheid. Zo werden de fabrieksarbeiders iedere dag twee keer gecontroleerd op koorts, werden reizen naar de vestiging beperkt en ook moest iedereen die mogelijk besmet zou kunnen zijn, verplicht in quarantaine.

Crisisteam opgetuigd

Verder tuigde Besi een crisisteam op, dat al sinds begin dit jaar drie keer per week samenkomt en maatregelen bespreekt. ‘Je hoort mij niet zeggen dat het deze crisis wel meevalt. Maar je doet wat je moet doen. Je past je aan, tot het op een dag weer voorbijgaat’, meldt Blickman in het FD. ‘We zijn met alles altijd heel rustig. We volgen het van dag tot dag en zo manoeuvreer je je door de crisis.’

Dat gebeurt bijvoorbeeld door ervoor te zorgen altijd op minstens twee leveranciers voor onderdelen te kunnen terugvallen. Daardoor heeft Besi ook geen grote problemen ondervonden in de aanvoer van onderdelen toen China grotendeels op slot ging. Verder waakt het bedrijf ervoor niet al te zeer afhankelijk te zijn van bepaalde klanten. Bovendien kan het terugvallen op stevige financiële reserves.

Risico’s afdekken

Richard Blickman is er volgens het FD de CEO ook niet naar om het geld eens flink te laten rollen; bij een omzet van 356 miljoen euro stond er in 2019 aan het eind van het jaar dik 405 miljoen euro op de bank. Hij heeft er zijn redenen voor. ‘Onze industrie is volledig geglobaliseerd. Daardoor kun je veel winst maken als je het goed doet, maar de risico’s zijn navenant. En die moet je afdekken’, aldus Blickman.

Bron: FD