SCM Consulting Subway Map NL 2019

Consulting Subway Map 2019

De aanhoudende groei van Nederlandse adviesbureaus in de afgelopen jaren lijkt inmiddels af te vlakken. Digitalisering zorgde voor grote transformaties bij de multinationals. Maar nu is er meer behoefte aan kortere adviestrajecten, veelal met behulp van data science. Volgens de jaarlijkse analyse voor de SCM Consulting Map Nederland groeit – naast Sales & Operations Planning (S&OP) – vooral het aantal projecten in Predictive Analytics en sustainable supply chains.

De omzet in de Nederlandse advies is het afgelopen jaar nog steeds gegroeid. Zo nam de omzet van accountancy- en adviesbureau PwC in 2008 met ruim 6 procent toe, de adviestak zelfs met dertien procent. Dit was vooral te danken aan de vraag naar digitale transformatie, nieuwe businessmodellen en innovatie bij multinationals. Deloitte Consulting is vorig jaar sterk gegroeid door de overnamen van het bureau Aepex, met zestig consultants op gebied van SAP-software en supply chain.
Ook de meeste gespecialiseerde supply chain-adviesbureaus draaien goed. Adviesbureau EyeOn groeide van 45 naar 52 consultants, met voornamelijk specialisten in data science als nieuwe medewerkers. Supply Value en M3 Consultancy hebben dit jaar ook de nodige nieuwe consultants voor inkoop en supply chain aangetrokken. Ook detacheringsbureau DPA is met de businessunit Supply Chain & Logistics het afgelopen jaar hard gegroeid.

Digitale tools in adviestraject

Consultancyfirma’s gebruiken in hun adviesprojecten tegenwoordig steeds meer digitale tools voor het analyseren en gebruiken van data. Voor een project in Integrated Business Planning (IBP) bij een farmaceutische multinational heeft EyeOn de eigen toolkit gebruikt om de meest geschikte masterdata en forecasting-modellen te selecteren. Managementconsultancy Boer & Croon heeft met een recente ontwikkelde tool voor S&OP leveringen en de samenwerking tussen afdelingen verbeterd bij een hightechproducent
Op de zevende editie van de SCM Consulting Subway Map NL staan Nederlandse adviesbureaus met hun bewezen supply chain-specialismen weergegeven. Vooral het voltooide aantal projecten en het omzetaandeel in Predictive Analytics en sustainable supply chains zijn het afgelopen jaar toegenomen. Dit blijkt uit de input van bureaus en eigen research door Supply Chain Magazine.

Download de SCM Consulting Subway Map NL 2019

Op de metrokaart is een duidelijke clustering van adviesbureaus te zien. De zogenaamde Big Four, bestaande uit PwC, EY, KPMG en Deloitte, bevinden zich in het accountantsgebied. In het dichtbevolkte Learing Area staan de gespecialiseerde supply chain-bureaus die zich veelal richten op S&OP en IBP.