58% beursgenoteerde bedrijven koppelt beloning bestuurders aan ESG-criteria

ESG-criteria

58 procent van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven nam vorig jaar duurzame ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) op als onderdeel van de beloningsstructuur van bestuurders. Dit is het hoogste percentage in Europa. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Diligent, leverancier van corporate governance-software.

De statistieken zijn afkomstig van een Europees onderzoek onder 1914 bedrijven, waaronder 25 AEX-bedrijven. De bevindingen zijn waarschijnlijk het gevolg van de Europese Commissie-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het percentage bedrijven dat ESG-criteria opneemt in beloningsplannen voor bestuurders in de EU is namelijk gestegen van slechts 4 procent in 2008 tot 34 procent in 2020.

Geen vertrouwen in eigen ESG-programma’s

Volgens een onderzoek van de non-profitorganisatie OCEG, die voorstander is van corporate governance, zegt echter meer dan de helft van de 530 ondervraagde bedrijfsleiders in Europa en de VS weinig of geen vertrouwen te hebben in de betrouwbaarheid en volwassenheid van hun ESG-programma’s.

Diligent, dat inmiddels governance-platforms biedt aan meer dan 65 procent van de AEX-bedrijven en aan 37 procent van de Euronext, dringt er echter bij bedrijven op aan om hun ESG-programma’s serieus te nemen. Dit om risico’s te beheersen en naleving te waarborgen.

‘ESG-strategie essentieel’

‘Het koppelen van ESG aan financiële beloning kan een nuttige incentive zijn voor bedrijven bij het ontwikkelen van criteria voor succes’, meent Hajo Jansen (foto), Regional Vice President Western Europe van Diligent. ‘Het is zorgwekkend dat zoveel executives geen vertrouwen hebben in hun ESG-programma’s. Een ESG-strategie is een continue risicobeoordeling van een bedrijf en helpt bij toekomstbestendige groei. Het is niet langer vrijwillig of vooruitstrevend om een ESG-strategie te hebben, het is essentieel’, aldus Jansen.

Klimaatactieplannen

Dit jaar hebben tenminste vijftien bedrijven uit heel Europa een voorstel gedaan voor hun klimaatactieplannen, en de verwachting is dat dit er nog veel meer worden. Aangezien de jaarlijkse Algemene Vergadering voor veel bedrijven doorgaans in het vierde kwartaal plaatsvindt, zullen bestuursleden en aandeelhouders waarschijnlijk binnenkort moeten stemmen over deze ‘Say on Climate’-voorstellen.