Snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen

gewerkte uren

De Nederlandse medewerkers in de niet-kantoorbanen zijn na de versoepeling van de coronamaatregelen weer meer aan het werk. Vergeleken met week 1 van dit jaar worden er in de branches retail en e-commerce, productie en warehousing, horeca en recreatie, zorg en welzijn weer 14 procent méér uren gemaakt in de tweede week van juni. Dat blijkt uit data van Dyflexis, ontwikkelaar van soft- en hardware voor workforce management.

Tot week 6 van dit jaar bleef het totaal aantal uren van alle branches samen nagenoeg hetzelfde, maar daarna werd langzaam de groei ingezet. In de laatste week van maart kwam deze voor het eerst boven de +10 procent uit.

Vooral na week 17, waarin de terrassen voor het eerst weer open mochten en de winkels zonder afspraak bezocht konden worden, steeg het aantal gewerkte uren hard.

Koploper in de urengroei is de recreatiesector. Daar werden begin juni maar liefst 113 procent meer uren gedraaid dan aan het begin van het jaar. Ook in de branches horeca (+62%), en retail en e-commerce (+12%) is sterke groei te zien.

Productie en warehousing

Voor productie en warehousing geldt dat vergeleken met week 1 er in week 18 (de eerste week na de versoepelingen) +7 procent meer uren werden gedraaid (zie grafiek). Dit waren met name werknemers met externe contracten. In week 23 is dit weer iets gezakt, tot +1 procent.

In zorg en welzijn is het aantal uren juist met 11 procent gedaald. Dit is te verklaren omdat er in de dataset van Dyflexis vooral organisaties zitten in de niet-urgente zorg, zoals klinieken, tandartsen en dierenartsen.

Variabele en externe krachten zorgen voor stijgende lijn

Werknemers met een variabel contract en externe krachten (zoals zzp’ers) zijn verantwoordelijk voor een groot deel van deze stijgende lijn. Zij lieten sinds week 1 een stijging zien van respectievelijk 72 en 42 procent. Ook werden 23 procent meer uren gewerkt door studenten.

gewerkte uren