‘Schoon’ SAB-profiel wil in nieuwe fabriek productie verdubbelen

SAB-profiel

SAB-profiel, een dochteronderneming van Tata Steel, heeft eindelijk haar nieuwe fabriek in Geldermalsen officieel in gebruik kunnen nemen. Het bedrijf maakt gevel- en dakplaten voor met name industriële en distributiebedrijven en wil de productie verdubbelen. En – anders dan het moederbedrijf – is SAB-profiel een schoon en duurzaam bedrijf. ‘Wij zijn het ándere gezicht van de metaalindustrie.’ 

Algemeen directeur Govert Kockelkoren meldt in het FD nog druk te zijn met testen. ‘Maar het wordt tijd voor grootschalige productie.’ De vraag naar de gevel- en dakpanelen die SAB-profiel maakt, is namelijk groot. De bouwmaterialen worden veel toegepast bij logistieke centra. ‘Zeker nu er veel tekorten zijn aan bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld hout en glas, willen we snel opschalen’, aldus Kockelkoren.

Het nieuwe pand aan de A15 biedt die mogelijkheid. De nieuwbouw vervangt de fabriek in Nieuwegein. Het pand werd overigens al in 2018 opgeleverd en zou in 2019 in gebruik genomen worden. Vertraging bij de Italiaanse leverancier van de productielijnen verhinderde dat. Covid-19 zorgde daarna voor nog meer uitstel. Maar op 30 oktober was het toch eindelijk zover.

Sandwichpanelen

In de fabriek biedt een 230 meter lange hal plaats aan twee productielijnen. De één om gevelpanelen mee te maken, de ander voor het vervaardigen van dakpanelen. Het gaat daarbij om zogenaamde sandwichpanelen met een laagje staal, isolatieschuim en weer een laagje staal. Zo’n 80 tot 90 procent van de hier gemaakte producten vindt z’n weg naar de bouw, met name industriële en distributiebedrijven.

Innovatief, schoon en duurzaam

In de fabriek in Geldermalsen kan bovendien ook dunner staal verwerkt worden, met gebruik van innovatief isolatieschuim. Veel is daarbij mogelijk: een golvend of hoekig patroon, dik of juist dunner isolatieschuim tussen de platen, blinde schroeven, gevelplaten in mat of glanzend grijs, of juist in een kleurtje… Kockelkoren: ‘Wat wij hier doen, is super innovatief, schoon, modern, duurzaam.’

Bron: FD