Mindmap voor Sustainable Supply Chains

Mindmap voor Sustainable Supply Chains

Discussies over klimaatverandering, het klimaatakkoord van Parijs en de roep om duurzame producten door consumenten dwingen bedrijven tot sustainability. De ontwikkelingen hebben een directe impact op supply chains en zorgen voor grote uitdagingen in het verduurzamen van ketens. In samenwerking met Circular IQ heeft Supply Chain Media een mindmap over sustainable supply chains ontwikkeld waarin de route naar duurzame businessmodellen en bedrijfsprocessen staat aangegeven, mét waarschuwingsborden voor dreigende gevaren.

Mindmap manual

De huidige megatrends van globalisering, technologisering en fragmenterend consumentisme verhogen de complexiteit van supply chains. Sourcing in verre, goedkopere landen verhoogt de hoeveelheid transport en daarmee de CO2-uitstoot. De groei van e-commerce en de bijgaande retouren bemoeilijkt een efficiënte, energiezuinige logistiek. De schaarste aan grondstoffen, brandstoffen en landbouwgrond is een complicerende factor bij een snelgroeiende wereldbevolking. De milieuonvriendelijke kanten van inkoop, productie en logistiek trekken steeds vaker aandacht van de overheid een bevolking. Deze wereldwijde ontwikkelingen dwingen bedrijven tot nadere analyse van de impact: Diagnose.

Steeds meer bedrijven willen verduurzamen en tegelijkertijd hun prestaties verbeteren. Echter gaat dit bij verschillende bedrijfsafdelingen niet altijd hand in hand. Sales wordt geconfronteerd met kleinere aankoophoeveelheden via steeds meer kanalen, wat de marges onder druk zet. Marketing is huiverig voor de associatie van green washing, maar moet daarnaast wel steeds meer klantsegmenten bereiken en bedienen. Finance ziet dat duurzaamheid investeringen vergen. Supply Chain moet met de toenemende complexiteit omgaan. De transitie naar een duurzaam businessmodel vraagt om onderlinge overeenkomst en een gedegen plan: Plan.

Binnen de supply chain-afdelingen zijn de uitdagingen op gebied van duurzaamheid heel divers. Een analyse van de onderliggende oorzaken van deze uitdagingen bij planning, inkoop, productie, logistiek enservice zijn cruciaal. Gedetailleerd inzicht in de schakels van toeleveranciers en de herkomst van grondstoffen, onderdelen en producten is noodzakelijk. Intern bij productie en warehousing zijn vaak nog flinke slagen te maken in duurzaamheid. Naar de markt hebben logistiek en service te maken toenemende kosten, schaarste in transport en meer retouren. Kortom, met een diepgravende analyse van de uitdagingen in de supply chain moet het bedrijf concrete verbeteringen aanbrengen: Execute.

Een duurzamere supply chain begint met een optimalisatie van het netwerk. Samenwerking met verschillende ketenpartners en ngo’s biedt ook diverse mogelijkheden voor duurzame supply chains. Digitalisering geeft noodzakelijk inzicht in de keten en maakt zelfs 3D printing mogelijk. Voor een circulair bedrijfsmodel is het essentieel dat bedrijven meer kennis hebben over hun producten, de herkomst en de samenstelling daarvan. Hiermee kan het bedrijf en de afnemers producten goed vergelijken en gericht sturen om de ‘circulaire fitness’ van het bedrijf verder te verbeteren. Na het implementeren van supply chain-oplossingen, is het noodzakelijk om de cirkel rond te maken: Review.

Alle mindmaps van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download de Mindmap voor Sustainable Supply Chains

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de Mindmap voor Sustainable Supply Chains in je mailbox.