Miljoeneninvestering moet mozzarellaproductie Arla Foods veiligstellen

Arla Foods

Arla Foods investeert 210 miljoen euro om haar positie als wereldwijd mozzarellaproducent veilig te stellen. Het geld wordt besteed aan ultramoderne technologie in een fabriek in Taw Valley (VK). De technologie moet de zuivelcoöperatie helpen de concurrentiepositie te behouden, groei te realiseren en beter te voldoen aan de wensen van de klant.

Arla Foods is een van ’s werelds grootste mozzarellaproducenten. De kapitaalinjectie in geavanceerde productietechnologie in de zuivelfabriek van Taw Valley is haar grootste investering ooit. Met de nieuwe productiemogelijkheden is de zuivelcoöperatie straks nog beter in staat om aan de steeds specifiekere eisen van klanten te voldoen en gelijke tred te houden in de snel veranderende wereld van mozzarella.

Dubbele groeicijfers

Volgens Executive Vice President en COO Peter Giørtz-Carlsen zijn de mozzarella-activiteiten van Arla Foods de afgelopen vijf jaar met dubbele cijfers gegroeid. ‘Maar we weten ook dat we hard moeten werken om die positie in de categorie te behouden en onze strategie waar te maken. Deze investering stelt ons in staat om tot de leiders in mozzarella te blijven behoren, onze klanten nog beter van dienst te zijn en tegelijkertijd de winstgevendheid van de melk van onze boeren te verbeteren.’

De nieuwe technologie zorgt voor meer flexibiliteit en innovatiemogelijkheden. Daarmee kan worden voldaan aan de vraag van klanten die bijvoorbeeld willen dat hun mozzarella bruin wordt, smelt of op een bepaalde manier uitrekt. De technologie omvat verschillende patenten. Ook brengt ze het rijpingsproces terug van veertien dagen naar slechts één dag. Het maakt van Taw Valley een ultramoderne kaasproductielocatie, meldt David Boulanger, Executive Vice President en hoofd Supply Chain.

Wereldwijde export

De kwaliteitskaas die in Taw Valley wordt geproduceerd, voegt extra volume toe aan de huidige mozzarellaproductie van Arla Foods. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar foodserviceklanten wereldwijd. ‘Dit is een goed voorbeeld van de manier waarop we voortdurend onze procesmogelijkheden innoveren, de efficiëntie verbeteren en streven naar superieure producten om onze strategische ambities waar te maken, groei te creëren en uiteindelijk waarde te creëren voor onze boeren’, aldus Boulanger.

De bouw is naar verwachting in 2026 afgerond. De eerste producten van de nieuwe faciliteit volgen het jaar daarop. De investering heeft geen gevolgen voor de twee andere mozzarellaproductielocaties van Arla Foods in Denemarken.