Ikea-factuur voldaan via Ethereum-blockchain

Ikea

Ikea IJsland is betrokken geweest bij een echte, commerciële blokchain-transactie. De IJslandse detailhandelaar Nordic Store kocht goederen van Ikea en betaalde een e-factuur met gebruikmaking van ‘programmeerbaar digitaal geld’ van de in Reykjavik gevestigde Fintech start-up Monerium. De transactie werd afgerond met behulp van een platform van het supply chain managementbedrijf Tradeshift en ‘slimme’ contracten in de Ethereum-blockchain.

Monerium en Tradeshift beschreven de transactie als ‘een belangrijke stap voorwaarts in zakelijke betalingen en financiering’. Het toont aan dat door de overheid gereguleerd, programmeerbaar e-geld klaar is voor de reguliere markten, waardoor een nieuwe categorie van door blockchain gedreven betalingen ontstaat.

Programmeerbaar geld dat door de overheid wordt gereguleerd, maakt zogenaamde ‘slimme contracten’ mogelijk. Deze kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, zoals het genereren van ‘slimme facturen’, meldt Gert Sylvest, mede-oprichter van Tradeshift.

Nieuwe financieringsmodellen

‘Wij zien slimme facturen niet alleen als nuttig voor het verlagen van administratieve hordes bij grensoverschrijdende B2B-transacties, maar ook voor het bouwen van nieuwe financieringsmodellen die het voor ondernemingen gemakkelijker maken om de toegang tot krediet en de cashflow te verbeteren’, aldus Sylvest.

Monerium kreeg eerder dit jaar een vergunning om valuta als e-geld in blokchain uit te geven. De Ikea-transactie werd afgewikkeld in IJslandse kronen, de eerste van verschillende valuta die Monerium zal ondersteunen.

Programmeerbare financiële supply chain

Stefan Arnason, CFO van Ikea IJsland: ‘Een programmeerbare financiële supply chain, waar handelspartners informatiestromen kunnen koppelen aan geldstromen door middel van slimme contracten, zal de manier waarop leveranciers en klanten met elkaar omgaan, veranderen.’