Het bedrijf als menselijk lichaam

Het bedrijf als menselijk lichaam

Veel bedrijven hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende wereld, zeker in deze economisch onzekere tijden met veel geopolitieke spanningen. Wendbaarheid en veerkracht (resilience) zijn daarom een vereiste, maar niet alle bedrijfsfuncties dragen hieraan bij. Ook zijn ze hiervoor soms onvoldoende op elkaar afgestemd. Om duidelijk te maken waaraan een gezond bedrijf met al zijn afdelingen moet voldoen, werkt de analogie met het menselijk lichaam heel verhelderend.

Een gezond bedrijf is als een menselijk lichaam in topconditie. Maar hoe krijg je ook een bedrijfslichaam zo gezond? Het antwoord schuilt in de afzonderlijke lichaamsdelen en hun samenhangende functies. Een beschrijving.

De drie belangrijkste ondersteunende functies binnen een bedrijf zijn Finance, Human Resources (HR) en Informatietechnologie (IT). Finance kun je zien als de hersenen van het bedrijfslichaam, het centrale controlecentrum verantwoordelijk voor de boekhouding, financiële planning en analyse, budgettering en controle, kapitaalbeheer, risicomanagement en audits voor compliance.

Human Resources vormt in deze vergelijking het hart van het bedrijf, dat bloed (de medewerkers) door het lichaam pompt en de organen en weefsels voorziet van zuurstof en voedingsstoffen. Bij een goede circulatie van het bloed is de kans op bloedpropjes gering. De pool van medewerkers behoort divers te zijn, zoals het bloed met rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en -plasma met elk hun eigen functie voor het bedrijfslichaam.

De afdeling Informatietechnologie fungeert tenslotte als het zenuwstelsel dat activiteiten van het lichaam communiceert en coördineert; voor cybersecurity heeft het zintuigen en sensoren die signalen van mogelijke bedreigingen detecteren, zoals pijn of temperatuurveranderingen (malware voor bedrijven).

Een gezond lichaam wil vooruit. Daarvoor heb je twee benen nodig: Commercie en Supply Chain. In het verleden werd Supply Chain nogal eens als een ondersteunende functie gezien voor de business. Maar gezonde, vooruitstrevende bedrijven zien Supply Chain terecht als de tegenhanger van Commercie. Wanneer één been ondergeschikt is, ga je mank lopen. Daarom is Supply Chain een gelijkwaardig been in het bedrijfslichaam, vertegenwoordigd in de board. … … …

Verder lezen?