Goed én slecht nieuws bij fusie Tata en Thyssenkrupp

Tata Steel Europe, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, en het Duitse Thyssenkrupp gaan fuseren. Het goede nieuws is dat het hoofdkantoor wordt gevestigd in Nederland; het slechte nieuws dat duizenden werknemers voor hun baan moeten vrezen nu de Europese staalactiviteiten worden samengevoegd.

Tata en Thyssenkrupp verwachten dat in Europa de komende jaren 4000 banen verdwijnen: de ene helft bij productietak, de andere helft bij de administratieve tak. De ontslagen zullen gespreid worden over beide bedrijven, zo werd gemeld in een gezamenlijke verklaring. Tata Steel Nederland telt ruim 11.000 werknemers; zo’n 9000 van hen werken in IJmuiden.

Tata en ThyssenKrupp spraken al langere tijd over een samenvoeging van hun Europese staaldivisies. De twee hebben samen een jaaromzet van 15 miljard euro en er werken zo’n 48.000 mensen op 34 locaties. Het hoofdkantoor van de joint venture zou in de regio Amsterdam gesitueerd moeten worden.

Beslissingscentrum

Dat laatste is een opsteker voor Nederland, zegt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Het hoofdkantoor brengt hoogwaardige banen en een belangrijk beslissingscentrum naar ons land, meldt voorman Hans de Boer. Daarnaast is het volgens hem ook ‘een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat’.

Bij het samengaan van beide staalbedrijven is het volgens De Boer van groot belang dat de Nederlandse tak van het fusiebedrijf zich autonoom kan blijven ontwikkelen. Hij wijst daarbij op het economisch belang van het bedrijf in Nederland en zijn voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid en innovatie.