Bierbrouwer AB InBev beschuldigd van machtsmisbruik

’s Werelds grootste bierbrouwer, het Leuvense AB InBev, zou zijn machtspositie hebben misbruikt door op de Belgische markt goedkope import van de eigen biermerken te belemmeren. AB InBev is inmiddels officieel in staat van beschuldiging gesteld door de Europese Commissie, die in juni 2016 een onderzoek startte naar de praktijken van de bierbrouwer. Dat meldt De Telegraaf.

Al sinds 2009 zou AB InBev de concurrentie gedwarsboomd hebben door goedkopere invoer van zijn Jupiler- en Leffe-bier uit Nederland en Frankrijk naar België te verhinderen. De Europese Commissie meent dat het bedrijf er een ‘bewuste strategie’ op nahield om supermarkten en groothandelaren te beletten de biermerken goedkoper in te kopen in de buurlanden en van daaruit in te voeren in België.

AB InBev verwijderde bijvoorbeeld in Nederland de Franstalige tekst van de blikjes en in Frankrijk juist de Nederlandstalige tekst, om te zorgen dat de bieren niet verkocht konden worden in respectievelijk Franstalig en Nederlandstalig België. ‘Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren’, concludeert EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging dan ook.

AB InBev krijgt nu de kans om op de beschuldigingen aan zijn adres te reageren. De bierbrouwer laat weten constructief mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie en het navolgen van de regels ‘zeer serieus’ te nemen, maar wil verder in dit stadium van het onderzoek geen inhoudelijk commentaar geven.

Bron: De Telegraaf