Albert Heijn: proef met emissievrij bevoorraden van binnensteden

Albert Heijn

Een Europese primeur voor Albert Heijn (AH): de bevoorrading van winkels in de binnensteden met volledig elektrische trucks met trailers én plug-in hybride trucks. Sinds half februari testen AH, DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO gezamenlijk het rijden met elektrische trucks met trailers in steden. Ze willen hiermee vaststellen aan welke functionele en operationele eisen voldaan moet worden om supermarkten emissievrij te bevoorraden. Het project gaat minimaal twee jaar duren.

In 2014 ondertekende Albert Heijn de Green Deal Zero Emissie. In deze Green Deal onderzoeken verladers, vervoerders, constructeurs en overheden met elkaar hoe binnensteden in de toekomst zoveel mogelijk emissievrij kunnen worden bevoorraad. De op 15 februari gestarte test moet inzicht geven in de manier waarop de transitie naar een bevoorrading zonder CO2-uitstoot vorm kan krijgen.

Albert Heijn, DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO testen drie batterij-elektrische (DAF CF Electric) en twee plug-in hybride truck-trailercombinaties (DAF CF Hybrid) met een bijbehorende snellaadinfrastructuur geleverd door VDL Groep. Daarnaast heeft VDL ook de elektrische aandrijflijn van de DAFs ontwikkeld en gebouwd. Doel is zoveel mogelijk relevante technische, operationele, financiële en organisatorische aspecten voor emissievrije bevoorrading van supermarkten in binnensteden te testen.

Snellaadplein bij AH-distributiecentrum

Albert HeijnOndanks dat er nog nauwelijks emissievrije oplossingen voor het zware goederenvervoer beschikbaar zijn, de ontwikkeling nog pril is en de actieradius beperkt, onderzoeken Albert Heijn en zijn partners de komende jaren mogelijkheden waarbij over de volledige afstand elektrisch wordt gereden. Dit gaat in eerste instantie met name om ritten vanaf Zaandam naar Amsterdam.

Met plug-in hybride trucks kunnen vanaf Zaandam ook winkels verder weg (bijvoorbeeld Utrecht) emissievrij worden bevoorraad. De batterijen van de voertuigen worden tussen de ritten door bijgeladen op een speciaal aangelegd snellaadplein bij het AH-distributiecentrum in Zaandam. De truck-trailercombinatie is Albert Heijns belangrijkste type voertuig. Meer dan 90 procent van de leveringen aan de supermarkten wordt ermee uitgevoerd.