Zonder emotie geen samenwerking

Wat is professioneel samenwerken? Is zakelijkheid essentieel en mag emotie daar geen rol in spelen, of is het net even anders? Dit onderwerp stelde Carolien Minderhoud van Intergamma centraal tijdens een bedrijfsbezoek van de leden van de SCM Professionals Club aan het distributiecentrum van Intergamma in Tiel op 8 november 2012. Zonder emotie geen samenwerking; basaal vertrouwen is noodzakelijk en als startpunt al uitdaging genoeg, was de conclusie.

Intergamma, franchiseorganisatie voor de bouwmarktformules GAMMA en KARWEI in Nederland en België, zit momenteel op een strategisch keerpunt. Carolien Minderhoud, tot voor kort supply chain manager bij Intergamma, heeft de uitdaging geaccepteerd om deze -mede door haar zelf geschreven – nieuwe ketenstrategie te gaan implementeren. Drie pijlers staan daarbij centraal: groei, klantgericht zijn en kostenleiderschap.

Het verandertraject zet zij in samen met Patrick Sewalt, verantwoordelijk voor de Business Unit Retail bij ND Logistics. Hij werd haar nieuwe counterpart bij de logistiek dienstverlener toen ND Logistics in 2011 TDG overnam, de toenmalige logistiek dienstverlener van Intergamma. ‘Patrick kent bijna alle ins en outs van onze nieuwe strategie. Die transparantie is noodzaak. Je moet allereerst allebei hetzelfde doel hebben om goed te kunnen samenwerken. De vertaling naar de eigen organisatie kan wel anders zijn’, zegt Minderhoud.

Na een inleidende presentatie van Minderhoud en Sewalt, kregen de deelnemers een rondleiding door het distributiecentrum van ND Logistics in Tiel. Dit logistieke centrum, waar ND Logistics de goederen op bouwmarktniveau groepeert en overslaat maar het fungeert ook als voorraadhoudend distributiecentrum voor service- en importartikelen. Goederen van vele tientallen leveranciers uit het Verre Oosten, Midden Oosten en Europa worden hier per boot, trein of vrachtauto aangevoerd en opgeslagen.

Respectvol
Aansluitend nam Minderhoud weer het woord en ging dieper in op de gekozen nieuwe weg en de ontwikkeling van de samenwerking tussen Intergamma en ND Logistics in relatie tot die nieuwe strategie. ‘Iedereen weet wat professioneel samenwerken is, maar wat is het nu ècht? In de praktijk is het niet zo simpel. Je moet inzicht krijgen in hoe mensen met elkaar omgaan en het vraagt vaardigheden om dat op een respectvolle manier te doen’, aldus Minderhoud.

In de daaropvolgende discussie poneerde Martijn Lofvers, uitgever en hoofdredacteur van Supply Chain Magazine, de stelling: Bij professioneel samenwerken is zakelijkheid essentieel en emotie mag daar geen rol in spelen. Een van de deelnemers zette daar een stelling tegenaan:  Zonder emotie geen samenwerking. De professionalisering volgt later. Vertrouwen blijkt wel een sleutelwoord te zijn. Als je elkaar nog niet zo goed kent, moet er een basaal vertrouwen zijn. Hoe moeilijk dat soms ook is, maar anders zal het nooit werken. Of je alles van elkaar moet weten? Nee, maar wel veel!

Het volgende bedrijfsbezoek van de SCM Professionals Club is naar Macintosh Fashion in ‘s-Hertogenbosch op 21 februari 2013.