Zelfrijdende truck dit jaar al realiteit in Zweden

zelfrijdende truck

Na de zomer gaan in Zweden de eerste zelfrijdende trucks de weg op. Het Zweedse Einride is de eerste autofabrikant die zover is; supermarktketen Lidl zal de elektrische truck in gebruik nemen. Dat bericht het AD.

Paccar, de moedermaatschappij van DAF, maar ook Tesla, Daimler en Volvo werken allemaal hard aan zelfrijdende trucks, maar het Zweedse Einride is ze voor. Het bedrijf stuurt na de zomer zijn eerste ‘slimme’ vrachtwagen, de T-Pod, de weg op. Het ontbreken van een cabine, stuurwiel en pedalen maakt onomwonden duidelijk dat er voor een chauffeur geen plaats meer is. De T-Pod kan op twee manieren aangestuurd worden: met afstandsbediening door medewerkers van een verkeerscentrale of volledig computergestuurd, zonder menselijke bemoeienis.

Nieuw distributiesysteem

De T-Pod wordt na de zomer eerst ingezet in een volledig nieuw distributiesysteem tussen de Zweedse steden Göteborg en Helsingborg. De 200 kilometer reikwijdte van het batterijenpakket zou precies voldoende moeten zijn om de afstand te overbruggen. Lidl wil als een van de eerste bedrijven starten met het vervoeren van goederen per T-Pod tussen verschillende distributiecentra in Zweden. De supermarktketen heeft aangekondigd in het derde kwartaal te willen starten. Het bedrijf vindt het met name belangrijk dat de nieuwe trucks geen uitlaatgassen produceren en ook nog eens fluisterstil zijn.

Afstandsbediening in stadsverkeer

Op de snelweg heeft de robottruck helemaal niemand meer nodig. Hoewel menselijk ingrijpen op afstand volgens Einride altijd mogelijk is, zoekt de truck in principe volledig autonoom zijn weg. In het stadsverkeer is dat anders. Dan is er iemand in een verkeerscentrale die met afstandsbediening bepaalt waar en hoe de truck rijdt. De e-truck wordt in die situatie dus altijd nog door mensen gecontroleerd om de veiligheid te garanderen, al is het dan op afstand. Einride zou ernaar streven over twee jaar in Zweden een vloot van 200 T-Pod’s op de weg te hebben.

Bron: AD