Zelfrijdende heftrucks nog nauwkeuriger dankzij UWB

Met behulp van gps en sensoren kunnen zelfrijdende voertuigen prima hun weg vinden. Op bedrijfsterreinen maken ze dan ook een opmars. Het ontbreekt ze vaak alleen nog aan een nauwkeurige positionering. De Amerikaanse start-up 5D Robotics heeft daar nu wat op gevonden, meldt het FD van 9 januari 2016.

5D Robotics produceert robots die soldaten bijvoorbeeld begeleiden bij het opsporen van landmijnen en bommen. ‘Voor ons is gps niet secuur genoeg’, laat David Bruemmer, CEO en oprichter van 5D Robotics, het FD dan ook weten. ‘Het werkt bovendien niet binnenshuis.’

Bruemmer zegt zich te onderscheiden van concurrenten door het gebruik van ultra-wideband (UWB). Daarmee kunnen objecten met een nauwkeurigheid van 2 tot 5 centimeter gelokaliseerd worden. Bovendien werkt het volgens de CEO ook bij sneeuw, regen, mist en in een zandstorm.

Extra zender

Smartphones, drones en laptops worden niet standaard uitgerust met UWB. Het vereist een extra zender en een eigen netwerk. Die worden door 5D Robotics handmatig gebouwd. Voordeel van deze technologie is ook dat botsingen worden voorkomen. Meerdere autonoom rijdende voertuigen kunnen aan één persoon gekoppeld worden.

5D Robotics heeft recent ook zijn eerste grote commerciële contract gesloten, met het Amerikaanse United Rentals. ’s Werelds grootste verhuurbedrijf gaat de kastjes van 5D Robotics inzetten om heftrucks en ander zwaar materieel te verplaatsen.