Zalando bouwt eerste Nederlandse dc in Bleiswijk

BCI

Zalando start nog deze zomer in Bleiswijk met de bouw van het eerste Nederlandse distributiecentrum (dc). De uitbreiding van het logistieke netwerk van het online platform voor mode en lifestyle wordt als een belangrijke voorwaarde gezien om de groeidoelstelling voor 2023/2024 te realiseren. Het nieuwe dc zal niet alleen de Nederlandse consument bedienen, maar ook die in België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

‘Een sterk logistiek netwerk is de basis voor de realisatie van onze groeistrategie en draagt bij aan onze visie om het startpunt van mode te worden’, meldt Jan Bartels, Senior Vicepresident Customer Fulfilment bij Zalando. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat we met de komst van dit hypermoderne fulfilment center in Bleiswijk bouwen aan de infrastructuur die nodig is om onze doelstelling van 20 miljard GMV (Gross Merchandise Volume, red.) in 2023/2024 te realiseren.’

De nieuwe locatie – gepland op een al bestaand bedrijventerrein in Bleiswijk – beslaat een vloeroppervlak van 140.000 m2 en telt een totale opslagcapaciteit van 16 miljoen items. In de zomer van 2021 moet het dc klaar zijn. Het fulfilment center zou op termijn circa 1500 banen moeten creëren. Zalando streeft naar kortere levertijden in de Benelux zodra het fulfilment center volledig operationeel is. De ontwikkeling is een joint venture van Somerset Capital Partners en USAA Realco-Europe.

Next day of same day delivery vanuit Bleiswijk

Volgens Kenneth Melchior, Director Northern Europe bij Zalando, spelen de markten binnen de Benelux een integrale rol in de groeiambitie van Zalando. ‘De komende vijf jaar willen we onze omzet in deze regio meer dan verdubbelen. De opening van ons fulfilment center in Bleiswijk is cruciaal om deze groei mogelijk te maken. We kijken ernaar uit om onze klantpropositie te verbeteren door de levertijden in de Benelux te verkorten en door services zoals next day of same day delivery te introduceren zodra Bleiswijk operationeel is.’

Het nieuwe dc in Bleiswijk verrijst op het bedrijfspark dat voorheen de bloemenveilingactiviteiten van Royal FloraHolland huisvestte. Zalando investeert er 200 miljoen euro in de intralogistiek. Het fulfilment center heeft het hoogste niveau van automatisering binnen het Zalando-netwerk, dat momenteel bestaat uit negen fulfilment centers verspreid over Europa. De hoge mate van automatisering neemt fysiek zware taken van medewerkers uit handen, terwijl het serviceniveau voor klanten van Zalando wordt verhoogd.

Test particuliere servicepunten Zalando

Overigens werkt Zalando in Denemarken momenteel aan een door particulieren geëxploiteerde, sociale ophaal- en afleverpuntenservice. Het private netwerk wordt beheerd door Zalando’s Nederlandse partner Homerr en krijgt ophaal- en afgiftepunten in de woonwijken van Aarhus en Kopenhagen. De maximaal vijftig servicepunten worden door particulieren beheerd. Ouders, zelfstandigen, ondernemers of gepensioneerden die veel tijd thuis doorbrengen, kunnen zich aanmelden om hun woning – tegen een kleine vergoeding – als afhaalpunt aan te bieden.

PostNord, die nu al de vervoerder van Zalando is in de regio Scandinavië, draagt bij aan de pilot door pakketten af te leveren bij de nieuwe servicepunten en met IT-systemen en communicatieplatforms voor de achtergrondinfrastructuur en de communicatie met de eindgebruikers. Dat wil zeggen dat de ontvanger een bericht via sms of e-mail van PostNord ontvangt wanneer deze een pakket kan ophalen. De dienst moet een aanvulling worden op het bestaande landelijke netwerk van PostNord van kluisjes en ongeveer 1300 bemande servicepunten.