Mustad hanteert klantgedreven supply chain

Mustad

Bedrijven met een customer intimacy-strategie nemen beslissingen aan de hand van de vraag van de klant. Maar welke momenten zijn het best om de diverse beslissingen te maken als bedrijf? Tijdens de workshop van de SCM Professionals Club gegeven door Mustad, marktleider op het gebied van hoefverzorgingsproducten, werd duidelijk dat je vroeg moet beslissen als het kan, laat als het moet.

Door Marysa Vos

De Mustad Hoofcare Group is al bijna twee eeuwen pionier op het gebied van technologische doorbraken in producten op basis van metaal en ook al lange tijd ’s werelds grootste producent en verkoper van hoefverzorgingsproducten. Al 187 jaar lang hanteert het van oorsprong Noorse familiebedrijf een customer intimacy-strategie waarbij het voorziet in de behoeften van hoefsmeden, paardeneigenaren en dierenartsen. De groei en het voortbestaan van de onderneming waren afhankelijk van zowel verticale als horizontale integratie. Met behulp van de eigen kennis en inzichten die het bedrijf uit de industrie haalt, ontwikkelt en verbetert het bedrijf nog altijd voortdurend zijn producten en merk. Vandaag de dag is Mustad Hoofcare met acht fabrieken in elf verschillende landen actief en runt de zevende generatie van de Mustad-familie, Hans Mustad, de onderneming.

Mustad: paard als businessmodel

Net als de nagels van een mens groeien ook de hoeven van een paard. Een paard moet elke zes tot acht weken worden bekapt en opnieuw beslagen. De productgroepen van Mustad spelen hierop in en omvatten zowel hoefijzers, hoefijzernagels, hoefsmidraspen als ander toebehorend gereedschap. Mustad is op dit gebied actief in bijna honderd landen wereldwijd en biedt een aantal van de hoogste kwaliteitsproducten op de markt. Tijdens de workshop met Mustad op de universiteit van Utrecht in de faculteit Dierengeneeskunde – afdeling paarden – werden de diverse producten van Mustad in de praktijk getoond tijdens het beslaan van een paard door een hoefsmid.

Serviceparadox doorbreken

Tijdens de workshop kwam Alex Tjalsma van Involvation meer vertellen over Demand Driven Supply Chain Management (DDSCM). Want om net als een bedrijf als Mustad verder te blijven ontwikkelen, moeten er beslissingen worden genomen naar de behoefte uit de markt. Daarin schuilt echter het gevaar van een serviceparadox: ga je voor betere of voor goedkopere producten? ‘Wanneer je voor beter gaat, dan stijgt de service-ervaring, maar de productiviteit zal dalen. Andersom geldt hetzelfde’, aldus Tjalsma. Wil je als bedrijf deze serviceparadox doorbreken? ‘Dan moet je in het belang van de keten handelen en aligned zijn.’

Plannen is daarin het nemen van beslissingen over de toekomst. ‘Dat kun je prima doen als deze toekomst bekend is. Zo niet, dan is dat een recept voor ellende’, stelde Tjalsma. Aan de hand van een voorbeeld met dobbelstenen maakte hij duidelijk hoe variabel bijvoorbeeld de doorlooptijden kunnen zijn voor monteurs aan huis. Hoe wordt het aantal klussen van monteurs normaliter gepland en hoe kun je dit anders doen? Plan je het aantal klussen dat je zeker kunt volbrengen? Of plan je aan de hand van service? In dat geval zullen er minder productieve dagen tussen zitten. Plan je op het maximaal mogelijke aantal klussen, dan zullen er dagen tussen zitten dat klussen onafgerond blijven en schiet de service tekort.

Schijf van vijf

Aan de hand van de ‘schijf van vijf’ van DDSCM haalde Tjalsma vijf mogelijke methodes aan over hoe de serviceparadox te doorbreken: 1. Elimineer verspilling van capaciteit, voorraad en tijd. 2. Elimineer onnodige variatie in vraag en aanbod. 3. Absorbeer variatie met voorraad en tijd. 4. Volg variatie met inzicht in variatie, potentiële flexibiliteit en effectieve besluitvorming. 5. Voorkom overbelasting met werkbeheersing en overcapaciteit. Om brede acceptatie van het concept van DDSCM te krijgen, lijkt het echter wel noodzakelijk om van de vijf oplossingsrichtingen heldere praktijkvoorbeelden te hebben alvorens bedrijven dit concept verder kunnen gaan toepassen.