Winst halen uit momenten van onzekerheden

Ik las laatst een artikel over de Volvo Oceanrace. Deze zeezeilers moeten outperformen in (hoge) golven en hebben veel dynamiek van wind en weer. Dat is eigenlijk precies wat supply chain specialisten ook iedere dag doen. Continu zijn ze in actie tegen het geweld van de supply chain elementen om hen heen en halen ze winst uit momenten van onzekerheden.

De wind wekt hierbij niet één golf op, maar vele golven die allemaal een verschillende hoogte, lengte en richting hebben. Golven zijn nooit gelijk en zijn niet te voorspellen. Zeker grote golven leiden tot verminderd zicht, versterkt door schuimplekken met opwaaiend schuim. Dit vermindert het prestatievermogen bij de bemanning en veroorzaakt zeeziekte of verwondingen door plotselinge bewegingen. Ook het schip wordt hierdoor extra belast. Grote en continue golven of onverwachte brekers kunnen schade veroorzaken en zorgen er in extreme gevallen voor dat het schip zelfs kan omslaan.

IJsschotsen

Zo vergaat het ook in de supply chain dynamiek. Hoge en onvoorspelbare supply en demand golven, verraderlijke actie- en promotiewindvlagen en soms cashflow ijsschotsen onder het wateroppervlak maken het de supply chain bemanning moeilijk. Het leven van de gemiddelde supply chain specialist is zeer dynamisch en zeker nooit saai.

De supply chain specialist moet op alle momenten de rots in de branding zijn. Hij moet met zijn reddingsbrigade voorbereid zijn op alle dynamiek, op alle mogelijke scenario’s een plan hebben, op iedere vraag een antwoord en vooral ook snel kunnen handelen. Maar hoe doet hij dat?

Zelfvertrouwen

Veelal zijn bekende gevaren te vermijden. Hierbij geven ervaring en kennis zelfvertrouwen. Maar dat is niet genoeg. Het begint met de juiste training. Daag jezelf continu uit om je vaardigheden te verbeteren. Wees doorlopend bezig met het perfectioneren van je technieken en prestaties. Dat levert namelijk altijd een beter resultaat op. Leer ook van supply chain specialisten van andere bedrijven. Samen kennis uitwisselen is aan te bevelen.

Analyseer ook processen kritisch. Kijk naar de juiste details in je proces en weet op welke KPI’s je moet letten bij welke omgevingsdynamiek. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt om ratio in besluitvorming te krijgen. Zeker in het heetst van de strijd en een zeer dynamische omgeving moet je snel, accuraat en op basis van feiten kunnen handelen. Op een schip heb je ook niet voor niets een radar om te voorkomen dat je in een storm terecht komt.

Wind

In de supply chain betekent dit dat je zoveel mogelijk informatie tot je beschikking moet hebben over supply, demand en je huidige positie, zodat je niet verrast wordt. Je kunt immers niet tegen de onvoorspelbare dynamiek van de keten ingaan, maar je kunt je wel voorbereiden om op de meest effectieve manier door de golven heen te gaan. Net als bij zeilen kun je de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.

De supply chain specialist moet continu alert zijn en kijken naar relevante KPI’s die in lijn zijn met de dynamiek van de organisatie. Want net als iedere zeiler zou een supply chain specialist moeten weten dat je je winst haalt uit de momenten van onzekerheid. Wie de goede keuze op het beslissende moment maakt, wint de race. Dit natuurlijk met de wind continu vol in de zeilen, want concurrenten hijgen voortdurend in je nek.

René Geujen
Slimstock