Winkelketen Decathlon zwaar onder vuur om ‘moderne slavernij’

De Franse winkelketen Decathlon ligt zwaar onder vuur. Franse onderzoeksjournalisten betichten de multinational ervan zich schuldig te maken aan uitbuiting van werknemers ‘tot op het niveau van moderne slavernij’. Zo zou er sprake zijn van kinderarbeid en uitgebuite Oeigoerse arbeiders in China. Ook wordt het bedrijf gelinkt aan grootscheepse ontbossing in Brazilië.
Het in 1976 opgerichte Decathlon groeide in de loop der jaren met zijn innovatieve en betaalbare sport- en kampeerspullen uit tot een wereldmerk. Het concern telt vandaag de dag maar liefst 1700 vestigingen. In 2023 bedroeg de omzet 15,6 miljard euro, de nettowinst was 931 miljoen. Het eerste barstje in de reputatie van het merk ontstond toen het Franse onderzoeksplatform Disclosure eind 2023 onthulde dat Decathlon zijn producten via een omweg nog steeds in Rusland verkoopt.
Ernstige menselijke en ecologische gevolgen van lagekostenstrategie
Verder onderzoek door Disclosure en tv-programma Cash Investigation legde ‘de ernstige menselijke en ecologische gevolgen van Decathlons lagekostenstrategie bloot’, aldus Disclosure. ‘Schaarse lonen in Bangladesh, kinderarbeid en mensenhandel in China: de belangrijkste leveranciers van Decathlon nemen in Azië hun toevlucht tot verschillende vormen van moderne slavernij.’ Er wordt volgens het onderzoeksplatform bovendien gebruik gemaakt van bedrijven die verantwoordelijk zijn voor grootscheepse ontbossing in Brazilië.
De omstreden productiewijze van het concern is het gevolg van de druk die Decathlon op zijn leveranciers uitoefent om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het bedrijf heeft negen eigen productielocaties en maakt daarnaast gebruik van 1272 toeleveranciers wereldwijd. De belangrijkste leveranciers zijn gevestigd in Bangladesh, China en Vietnam. Extreem lage lonen in een arm land als Bangladesh worden als groot voordeel beschouwd. De kosten per minuut zouden zelfs tot vier cijfers achter de komma worden berekend.
Decathlon houdt hele supply chain nauwlettend in de gaten
Uit interne documenten die Disclosure toegespeeld kreeg, blijkt bovendien dat Decathlon heel goed weet waar het mee bezig is. Het bedrijf houdt de hele supply chain nauwlettend in de gaten: van de toeleverancier tot aan de toeleverancier van de toeleverancier. In een reactie op de onthullingen meldde Decathlon dat het alle vormen van kinderarbeid en dwangarbeid afkeurt. Ook zegt het alle nodige maatregelen te zullen nemen als de aantijgingen worden bewezen. De Franse onderzoekers doen dat echter af als ‘nietszeggende verklaringen’.
Bron: AD