Willemijn Potjer: ‘Dit past bij mijn actiegedrevenheid’

Willemijn Potjer

Willemijn Potjer is de nieuwe Supply Chain Director van Schoeller Allibert. Op de agenda staat hier in eerste instantie de implementatie van het nieuwe ERP-systeem IFS. Een tweede implementatie is IBP, zowel lokaal als globaal. Ondertussen is ze ook nog bezig met het opzetten van allerhande supply chain communities. 

Vanwaar de overstap?

‘Danone is een prachtig bedrijf, waar ik veel geleerd heb van planning, Integrated Business Planning (IBP), stakeholder management en supply chain-strategie. Vóór Danone heb ik bij Eneco en VSM gewerkt. Beide zijn kleinere bedrijven waar de lijnen kort zijn en je veranderingen met eigen ogen ziet ontstaan. Ik realiseerde me dat ik met mijn actiegedreven persoonlijkheid goed pas in een kleiner bedrijf. Na een paar maanden te hebben gefocust op een data science-opleiding en een vrijwilligersproject op de school van mijn kinderen, kwam de functie als Supply Chain Director bij Schoeller Allibert op mijn pad. Een dynamisch, kleiner bedrijf met dertien fabrieken in Europa en Amerika. Een soort mini-multinational. Dus de prachtige diverse cultuur zoals bij Danone gecombineerd met de heerlijke korte lijnen zoals bij VSM.’

Wat houdt de nieuwe functie in?

‘Wij leveren duurzame kunststof containers en verpakkingen. We produceren in dertien landen voor onder andere de automotive-, landbouw- en retailsector. Daarbij produceren we vooral lokaal en op order. Die dynamiek is heel anders dan bij Danone, waar we voorraadgedreven produceerden vanuit een klein aantal fabrieken. In mijn functie bij Schoeller Allibert mag ik een gestroomlijnde supply chain neerzetten. Door middel van een goede samenwerking met Sales en ons eigen R&D-center, kunnen we de vraag van de klant voorspellen of zelfs ontwikkelen. Dat vertaalt zich in een accuratere planning, gestroomlijnde logistiek en tevreden klanten. Hiervoor ga ik IBP invoeren en verschillende procesoptimalisaties doorvoeren in de fabrieken en in de samenwerking tussen operations en commercie.’

Waarom ben je de juiste persoon voor deze baan?

‘Het is de mix van inhoudelijke kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan op het gebied van IBP en supply chain en mijn persoonlijke enthousiasme. Daarnaast heb ik een open persoonlijkheid en leg gemakkelijk contact met de verschillende teams om me heen, wat helpt om samen veranderingen voor elkaar te krijgen.’

Wat staat er de komende tijd op de (supply chain-)agenda?

‘De implementatie van ons nieuwe ERP-systeem IFS. Spanje en Benelux zijn inmiddels afgerond. Hierna staan nog zeven landen op de planning, elke twee maanden één. Een tweede implementatie is IBP, zowel lokaal als globaal. Die staat voor de komende maanden op de agenda, te beginnen met workshops met verschillende teams. Ondertussen ben ik bezig met het opzetten van allerhande supply chain communities. Ik geloof sterk in het bouwen van vaste relaties waarbij je elkaar op basis van vertrouwen om hulp kunt vragen en van elkaar kunt leren. Dit legt een sterke basis voor het implementeren van welk proces of project dan ook.’

Wat is je supply chain-visie en wat wordt daarin in de (nabije) toekomst belangrijk?

‘Het belangrijkste zal worden om de stijgende vraag van de klant naar een sustainable logistiek optimaal in te vullen. Dit kan alleen als we samenwerken binnen en buiten onze eigen functie. Supply chain wordt meer en meer een value chain.’