Werknemers zien warehouses als broedplaats voor coronabesmettingen

warehouses

‘Warehouses zijn een broedplaats voor coronabesmettingen.’ Dat stelt 39 procent van de werkenden in de logistieke sector. De gegevens komen naar voren uit onderzoek van Workforce Management Specialist Protime, uitgevoerd onder ruim tweehonderd logistiek medewerkers in Nederland. De helft geeft daarbij ook aan dat het in de warehouses erg moeilijk is je te houden aan de coronabasisregels.

Niet verrassend is dan ook dat één op de drie werknemers meldt dat bij zijn of haar bedrijf de basisregels niet correct worden gehanteerd. Toch hopen veel medewerkers dat hun collega’s zich in de toekomst aan de maatregelen (blijven) houden. 56 procent van de werkenden in de logistieke sector zegt tijdens de werkzaamheden meer afstand te willen houden dan voorheen. Nog eens de helft (54%) verwacht dat een collega die verkouden is, thuisblijft.

Covid-19 heeft logistieke sector veranderd

De gepresenteerde cijfers tonen aan dat Covid-19 de logistieke sector heeft veranderd. 63 procent van de werknemers in de logistiek verwacht ook dat deze verandering blijvend is. Zij worden sinds het uitbreken van de coronacrisis vooral geconfronteerd met een hogere werkdruk (38%), een groter tekort aan personeel (36%) en een daling in medewerkerstevredenheid (19%). Overigens bemerkt 23 procent van de ondervraagden geen verschil met de situatie van vóór de pandemie.

‘Het tekort aan personeel zie je ook in de logistieke sector, wat het nog eens extra belangrijk maakt om goed te letten op het personeel dat er wél is. Werknemers moeten zich veilig voelen op de werkvloer. Het naleven van de coronabasisregels, zoals het houden van voldoende afstand, is daar een belangrijke factor in’, aldus Lucas Polman, Directeur Nederland bij Protime.

Verantwoordelijkheid

Hier ligt volgens Polman een verantwoordelijkheid voor zowel de organisatie als de werknemers. ‘Als werknemer is het belangrijk om je aan de basisregels te houden en collega’s aan te spreken als dit niet gebeurt. Als organisatie is het belangrijk om voor een veilige omgeving te zorgen en de regels duidelijk te communiceren. Zo zorgen we met z’n allen dat de warehouses geen brandhaard van corona worden.’