Werkgever weert ongezond ogende sollicitant

Dikke of ongezond levende sollicitanten worden volgens Olympia Uitzendbureau vaker afgewezen dan mensen met een fitte uitstraling, ook al hebben ze een gelijkwaardig cv. Werkgevers kiezen steeds vaker bewust voor medewerkers die er fit en vitaal uitzien. Dat meldt het Algemeen Dagblad van 29 oktober 2014.

Olympia, dat bemiddelt tussen 12.000 uitzendkrachten en zo’n 3500 bedrijven in met name de logistiek en productie, heeft wel een verklaring voor deze hardere opstelling: werkgevers zijn kritischer geworden door strengere wet- en regelgeving, aldus commercieel directeur Wim Bubberman van Olympia. Bedrijven moeten bijvoorbeeld al sinds begin dit jaar betalen voor flexwerkers die ziek worden net voor hun contract afloopt.

‘De kans dat iemand die niet fit oogt ziek wordt, schatten bedrijven hoger in. En dus houden zij hem liever buiten de deur’, aldus Bubberman in het AD. Deze reden voor afwijzing wordt echter niet hardop uitgesproken, met het oog op discriminatiewetgeving. ‘Maar we zien wel duidelijk dat deze mensen bij gesprekken als eersten afvallen, ook al hebben ze evenveel of méér kwaliteiten en motivatie.’