Weinig Britse bedrijven voorbereid op no-deal brexit

goederenvervoer

Nog niet één op de vijf Britse bedrijven (18%) is momenteel voorbereid op een no-deal brexit. Tegelijkertijd maakt meer dan de helft van de Nederlandse en Vlaamse logistiek dienstverleners zich zorgen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. 48 procent van hen verwacht dat de brexit leidt tot wijzigingen binnen de supply chain. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 Britse supply chain managers en 40 Nederlandse en Vlaamse logistiek dienstverleners in opdracht van Descartes.

Van de Vlaamse en Nederlandse logistiek dienstverleners ziet 30 procent het minimaliseren van de impact op leveringen van en naar het Verenigd Koninkrijk op dit moment als grootste brexit-uitdaging. Een kwart vindt het beperken van vertragingen de grootste horde die genomen moet worden. Ook Britse bedrijven zijn bezorgd over de gevolgen van een no-deal brexit. Twee derde (67%) zegt zich grote zorgen te maken over vertragingen in de supply chain en vier op de tien is huiverig voor de invloed van douaneaangiften op hun business, rapporteert Descartes, marktleider op het gebied van softwareoplossingen voor de logistiek.

Impact douanedeclaraties op de supply chain

In totaal 70 procent van de logistiek dienstverleners bereidt zich op de brexit voor door inzicht te verkrijgen in de impact van douanedeclaraties op de supply chain bij de in- en uitvoer van goederen. Ook het vastleggen van afspraken over de levering en prijzen na de brexit (43%), het implementeren van software voor import- en exportaangiftes (35%) en het opvangen van verwachte vertragingen aan de grenzen (40%) staan hoog op het to-do-lijstje van zowel Nederlandse als Vlaamse logistiek dienstverleners. Eén op de vijf Nederlandse, Vlaamse en Britse bedrijven geeft ook aan dat de brexit-effecten nu al volledig voelbaar zijn.

Coronacrisis hindert brexit-voorbereidingen

‘Bij twee derde van de bedrijven zijn de brexit-voorbereidingen door de coronacrisis naar de achtergrond verdwenen’, stelt Martin Meacock, Director Product Management bij Descartes. ‘Het einde van de transitieperiode komt echter steeds dichterbij. Uit ons onderzoek blijkt dat niemand van plan is om vanaf dat moment geen zaken meer te doen met het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven die de impact van de brexit op hun business willen minimaliseren, doen er daarom goed aan om na te gaan of ze beschikken over de juiste middelen en capaciteit om zaken als douaneaangifte en importregistraties zelf te regelen. Zo ben je er zeker van dat je goed voorbereid bent op de gevolgen van de brexit.’