Wehkamp start met ‘same day delivery’

Wehkamp gaat al dit najaar pakketjes bezorgen op de dag van bestelling. Het recent langs de A28 in Zwolle geopende nieuwe mega-distributiecentrum maakt dat mogelijk. Aan de supersnelle levering zijn voor de consument bovendien – en dat is opmerkelijk – geen kosten verbonden, meldt het AD van 23 september 2015.

In de nieuwbouw – volgens Wehkamp zelf het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld – is meer dan honderd miljoen euro geïnvesteerd. Dankzij het hypermoderne dc kan het bedrijf al dit najaar 95 procent van zijn assortiment nog dezelfde dag afleveren. Bol.com en Coolblue gingen Wehkamp daarin overigens al voor. Maar: Wehkamp brengt voor deze service geen extra kosten in rekening, terwijl Bol.com ter introductie 1,99 euro rekent (daarna 4,99 euro) en Coolblue 9,99 euro.

Uitstekend logistiek systeem

Bijzonder hoogleraar e-marketing Cor Molenaar is van mening dat de Nederlandse webgiganten goed met hun tijd meegaan. Volgens hem werkt een bedrijf als Amazon in Amerika al langer met same day delivery, maar lukt dat alleen in een paar stedelijke agglomeraties. Nederland loopt in zijn opinie nauwelijks achter. ‘We zijn een klein land met een uitstekend logistiek systeem.’

Molenaar constateert dat online winkels in Nederland steeds meer op levertijd concurreren. ‘Een half uur van het drukken op enter op je pc thuis tot het in een pakje stoppen van de bestelling en klaarzetten, is ongekend’, meldt de expert in het AD lovend over Wehkamp. Met dergelijke snelle levertijden kunnen Wehkamp, Bol.com en Coolblue de concurrentie aan met Chinese prijsvechters als Alibaba, waar de bezorging ruim twee weken duurt.

Via de fiets leveren

Wijnand Jongen, directeur van brancheclub Thuiswinkel.org, denkt overigens dat hiermee de grens nog niet bereikt is. Volgens hem zullen de levertijden in de toekomst nóg verder aangescherpt worden. Hij verwacht binnen afzienbare tijd in grote steden levertijden van een uur of enkele uren na bestellen. ‘In sommige steden in de VS of China gebeurt dat al. In het centrum van Amsterdam kun je uitstekend via de fiets leveren.’

Hoogleraar Cor Molenaar voorspelt voor de toekomst nog meer innovaties. Hij wijst erop dat Amazon in Canada momenteel al testen uitvoert voor een bezorging met drones. Ook de zelfsturende auto kan volgens hem straks voor nog snellere levertijden zorgen. ‘De grootste druk in de keten ligt op de logistiek. Wehkamp en Bol.com nemen daar met hun nieuwe distributiecentra nu al een voorschot op’, aldus Molenaar in het AD.