Wehkamp opent tweede distributiecentrum Zwolle

Wehkamp

Wehkamp heeft op 22 maart een tweede distributiecentrum (dc) geopend in Zwolle. Het nieuwe pand op bedrijventerrein Hessenpoort is gekoppeld aan het al bestaande gebouw, waardoor een multifunctioneel en flexibel dc is gerealiseerd van 110.000 m2. De nieuwbouw stelt het online warenhuis nog beter in staat om – op duurzame wijze – in te spelen op de snelle groei die het bedrijf doormaakt.

Wehkamp geldt als een van de voornaamste e-commercespelers van Nederland en groeit hard, zowel in orders als in nieuwe klanten. Het bedrijf heeft ruim 2 miljoen vaste klanten, meer dan 500.000 bezoekers per dag en verstuurt meer dan 10 miljoen pakketten per jaar. Voor het volledige assortiment, bestaande uit ruim 400.000 verschillende artikelen van zo’n 2000 merken, voornamelijk in de categorieën mode, wonen, beauty en baby/kids, geldt: vandaag besteld, morgen in huis.

‘We zijn een digitale organisatie en hebben bij dit nieuwe distributiecentrum dan ook flink geïnvesteerd in geavanceerde IT-systemen van Knapp en Manhattan, waarmee we op een zeer efficiënte manier hogere volumes aankunnen en de leverbetrouwbaarheid nog verder verhogen naar ruim 99,9 procent’, meldt Maarten Tibosch, COO van Wehkamp. ‘Samen met ons team en een netwerk van partners hebben we een distributiecentrum gecreëerd waarmee we onze unieke propositie kunnen waarmaken en nog verder kunnen doorontwikkelen.’

Duurzame groei

Wehkamp koos, met vastgoedpartner WDP, voor duurzame groei. Dat is ook overal in en om de nieuwbouw terug te zien. Op het eerste gebouw lagen al 10.000 zonnepanelen; met de komst van het tweede pand wordt het aantal zonnepanelen uitgebreid naar 15.000. Daarnaast is het dc voor 100 procent voorzien van ledverlichting en zijn er elektrische laadpalen geplaatst, ook voor fietsen. Door het effectief gebruik van energie is het dc zeer energiezuinig. Daarnaast voorziet het in uitzonderlijk duurzaam pakketvervoer door de reductie van lucht in pakketten.

De nieuwbouw heeft met de oudbouw samen een footprint van 62.000 m2. Er zijn in totaal 30.000 palletplaatsen, 750.000 bak- en dooslocaties en een volledig geautomatiseerd orderverzamelsysteem met 525.000 opslaglocaties en 28 pickstations. Daarnaast is in het gebouw ook veel aandacht besteed aan goede ergonomische werkplekken, voorzien van hulpmiddelen die het werk makkelijker maken, zoals tilliften, aan te passen tafels en elektrisch aangedreven karren. In de dc’s komen 950 mensen te werken; daarbij is ook plek gecreëerd voor ruim twintig medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.