Waterman Onions digitaliseert logistieke werkzaamheden voor constante zichtbaarheid

Waterman Onions

Constante zichtbaarheid bij de snelle, wereldwijde distributie van 150.000 ton uien per jaar. Dát was voor de Nederlandse producent Waterman Onions reden tot digitalisering van de logistieke werkzaamheden. Het bedrijf koos hiervoor een uitgebreide magazijnoplossing van Zebra Technologies en Actemium die helpt om de 11.000 kratten en kooien die voor het beheer van de uien gebruikt worden, efficiënt te verwerken.

Het in Emmeloord gevestigde Waterman Onions teelt en sorteert uien en verkoopt ze vervolgens aan klanten, detailhandelaren, groothandelaren, verwerkingsbedrijven en schilbedrijven. De uienproducent werkte tot voor kort met handmatige processen voor het beheer van inkomende ladingen en bestellingen, het valideren van de productkwaliteit en de verdere logistiek.

Chauffeurs gebruikten papieren instructies voor het lossen en op drukke dagen moesten meer dan dertig vrachtwagenladingen snel worden uitgepakt. Uien werden machinaal gesorteerd of opgeslagen als ‘stock field crop’, maar het bedrijf kon niet nauwkeurig nagaan of deze correct werden geleverd. Daar kwam bij dat het papierwerk steeds meer toenam als gevolg van strengere voedselveiligheidsvoorschriften en kwaliteitscontroles.

‘We realiseerden ons dat we een wendbare, papierloze en gedigitaliseerde oplossing nodig hadden voor het orderbeheer en de logistieke processen’ aldus Jurrien van den Berg, IT Manager bij Waterman Onions. ‘Om ons merk te beschermen, de veiligheid van de consument te garanderen en een nog hogere klanttevredenheid te bereiken, hadden we inzicht nodig in alle uien en in de hele supply chain.’

Op maat gemaakt WMS

Het bedrijf implementeerde om die reden een op maat gemaakt Warehouse Managementsysteem voor opslag en verwerking. Zo’n WMS is echter zo goed als de data die het bevat. Waterman Onions had daarom een aanvullende etiketterings- en scanoplossing nodig voor de 11.000 kratten en kooien die gebruikt worden voor het transport en de verwerking van uien in de fabriek.

Zebra-partner Actemium raadde Zebra’s robuuste mobiele computers op het Android-platform aan, samen met barcodescanners, tablets, industriële labelprinters en een oplossing voor het beheer van mobiele apparaten die geschikt zijn voor een stoffige omgeving, regelmatig schokken, vallen en langdurig gebruik.

‘We hebben onze langetermijnstrategie voor mobiele apparaten gebouwd rondom Android. Het magazijnteam is er erg blij mee: ze vertellen me dat ze intuïtief, robuust en betrouwbaar zijn’, zegt Van den Berg. ‘De scanner kan vage, bekraste of beschadigde barcodes lezen en dankzij het grotere bereik besparen chauffeurs waardevolle seconden bij het scannen van barcodes rechtstreeks vanuit hun cabine. De printer is robuust en de afdrukkwaliteit zorgt ervoor dat de traceerlabels duidelijk zijn en op de kratten blijven zitten.’

Barcodes scannen vanuit de heftruck

Heftruckcabines zijn elk uitgerust met een docking station waarin een Zebra DS3608-ER ultra-robuuste barcodescanner en XSlate L10-tablet zijn geplaatst, zodat chauffeurs barcodes kunnen scannen vanaf ruim 20 meter afstand. Zélfs als ze van slechte kwaliteit zijn. Het grotere bereik van de scanners maakt gebruik direct vanaf de vorkheftruck mogelijk, en de gemonteerde tablet zorgt ervoor dat chauffeurs bestellingen kunnen bekijken en beheren vanuit hun cabinestoelen.

Een MC3300 robuuste mobiele Android-computer wordt gebruikt voor voorraadcontroles, terwijl een ZT411 industriële printer, geïnstalleerd bij het inbound dock, barcode-etiketten aanmaakt die nauwkeurig bijdragen aan zichtbaarheid tijdens de verschillende fasen van de verwerking.

Waterman Onions heeft inmiddels ook plannen voor andere onderdelen van haar werkzaamheden om zo tot een volledige proceszichtbaarheid te komen. Omdat de nieuwe oplossing enorme hoeveelheden data verzamelt, werkt het bedrijf nu ook samen met Actemium om kunstmatige intelligentie te gebruiken ter ondersteuning van voortdurende operationele verbeteringen.